Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie łączą się wieloma przepisami. Na Wigilię podajemy barszcz czerwony z uszkami, jakąś rybę (zwykle karpia) i wiele innych pozycji. Na deser – często dopiero już w pierwszy dzień świąt większość gospodyń przygotowuje serniki, makowce, no i nieodłączne pierniczki. Tak samo czyni Karol Okrasa. Znany i lubiany kucharz podzielił się swoim prościuteńkim przepisem, który nie ma prawa się nikomu nie udać.

Co Karol Okrasa robi, by zmiękczyć pierniczki?

Twardość ciastek na bazie miodu to udręka wielu z początkujących adeptów cukiernictwa. Wie o tym dobrze także i Karol Okrasa, który ma dla takich osób jedną prostą radę. Jego pierniczki (a także i pierniczki z innych przepisów) zmiękną w dosłownie 1-2 dni, gdy włoży się je do szczelnego pojemnika lub słoika. My proponujemy jeszcze dorzucić do środka skórkę jabłka, która dodatkowo nawilży wnętrze pojemnika i zmiękczy pierniczki błyskawicznie.

Getty Images, ASIFE

Tylko tyle i aż tyle. Słowo klucz to tutaj „szczelne” – minimalny dopływ powietrza skutecznie zahamowuje proces zmiękczania ciastek. Dlatego dobrze zrobić to już po upieczeniu. Samo lukrowanie i zdobienie wypieków można wykonać w dowolnym momencie, np. niedługo przed podaniem.

Przepis na pierniczki Karola Okrasy

Składniki na ciasteczka:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 jaja

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski lub rondla razem z sodą. Od razu dodaj też pozostałe suche składniki, czyli cukier puder, kakao i przyprawę do piernika.
  2. Masło rozpuść w rondelku osobno razem z miodem i od razu odstaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj do suchych składników rozpuszczone masło z miodem, wbij jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) i wyrób gładkie jednolite ciasto.
  4. Gdy ciasto złapie już kształt, przenieś je na stolnicę i tam „pracuj” z nim przez kilka minut. Po tym czasie zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 20 minut by odpoczęło.
  5. Wyrób ciasto szybko rękoma raz jeszcze, podziel na 2-3 kawałki i rozwałkuj każdy z nich na cienki placek o grubości ok. pół centymetra.
  6. Wycinaj dowolnego kształtu ciasteczka i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Czas pieczenia to ok. 10 minut (góra-dół)
  7. Przygotuj lukier – w tym celu po prostu wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Gdy polewa będzie gładka i jednorodna, nakładaj ją na pierniczki.

Gotowe!