Co roku listopad i grudzień upływa mi pod znakiem pieczenia pierniczków. Robię je w hurtowych ilościach - do pochrupania, jako dodatek do prezentów świątecznych, do rozdania sąsiadom, a w tym roku kolejną turę szykuję na szkolne mikołajki. Pierniki z tego przepisu nie muszą leżakować. Od razu wychodzą miękkie i kuszące, a pracy nie ma przy nich zbyt wiele. Dzisiaj szykuję wielkie pieczenie, a zapas kolorowych posypek już czeka w szafce.

Przepis na proste i miękkie pierniczki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g naturalnego miodu
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka imbiru
  • dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Masło z miodem roztop w rondelku - ustaw niewielką moc palnika, żeby masa się nie przypaliła.
  2. Odstaw masę do wystudzenia.
  3. Do miski wbij jajka, roztrzep je mikserem albo trzepaczką.
  4. Dodaj wystudzony miód z masłem. Wymieszaj całość.
  5. Do masy przesiej najpierw mąkę, potem sodę.
  6. Na sam koniec przesiej cynamon, kardamon, kakao i imbir.
  7. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  8. Owiń kulę ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut, aby całość porządnie się schłodziła.
  9. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C (tryb grzania góra-dół).
  10. Naszykuj dużą blachę z wyposażenia piekarnika - wyłóż ją papierem do pieczenia.
  11. Kawałek ciasta podsyp mąką i rozwałkuj wałkiem. Wykrawaj foremkami dowolne kształty, układaj na przygotowanej blaszce.
  12. Piecz przez około 15-18 minut (chyba że będą bardzo cienkie, wtedy ogranicz się do 12 minut, aby ich nie przypalić).
  13. Po wystygnięciu pierniczki ozdób dekoracjami - np. pisakami lukrowymi, masą marcepanową, kolorowymi posypkami.

Dodatkowe porady

Pierniczki wykonane z tego przepisu nie są bardzo słodkie. Jeśli pieczesz je dla fanów słodkości, dodaj do ciasta około 50 g przesianego cukru pudru. Jeśli z kolei chcesz podkreślić korzenny aromat wypieków, możesz doprawić je jeszcze 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Niepolukrowane ciasteczka możesz przechowywać przez 10-14 dni w temperaturze pokojowej, najlepiej w dużej puszce. Podczas przygotowywania, pamiętaj że pierniczki wyrosną w piekarniku podwójnie. Ja zazwyczaj rozwałkowuję ciasto na grubość mniej więcej 6-7 mm, ale niektórzy lubią znacznie cieńsze pierniki.

Gdy wycinasz różne kształty foremkami, okrawki dodawaj do kolejnej porcji ciasta z miski. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki do podsypywania - większa ilość mąki może sprawić, że pierniczki zrobią się twardsze. Czas pieczenia pierników może znacząco się różnić, zależnie od ich grubości. Te cieniutkie będą gotowe już po 12-13 minutach, grubsze mogą się czasem dopiekać nawet 20.