Moja babcia robiła najlepszą surówkę z ogórków i kapusty, nie mam co do tego cienia wątpliwości. Chrupiące warzywa w aromatycznej zalewie zawsze każdemu smakowały. Do dziś pamiętam, jak rozdawała ten przepis wszystkim znajomym i rodzinie. Najważniejsza jest w nim zalewa, dzięki której warzywa nabierają całkiem nowego smaku i aromatu.
Zalewa do sałatki z ogórków i kapusty
Zalewę z przepisu mojej babci robię w proporcji 2:2:1. Na 2 szklanki octu daję 2 szklanki cukru i 1 szklankę oleju. Całość zagotowuję razem z przyprawami. Tak przygotowana zalewa jest idealnie zbalansowana, nie za słodka i nie za ostra. Ani ocet, ani cukier nie dominują smaku. Warzywa marynowane w niej nabierają słodyczy, chrupkości i delikatnej kwasowości.
Do tej zalewy dodaję jedynie podstawowe przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Tak robiła moja babcia, tak robię i ja. Zobacz, w jakich proporcjach dodać warzywa, aby uzyskać pyszną sałatkę do słoików na zimę. To przepis na 20 dużych słoików, jeśli chcesz zrobić mniej, zmniejsz odpowiednio ilość składników.
Przepis na sałatkę z ogórków i kapusty do słoików na zimę
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 2 główki kapusty
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 6 marchewek
- 2 łyżki soli
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Umyte ogórki (ze skórką) pokrój w plasterki (najłatwiej na mandolinie). Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, pozostałą część (bez głąba) posiekaj drobno. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki, papryki pokrój w paski. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Ponownie wymieszaj. Odstaw je na 2 godziny.
- W tym czasie zrób zalewę. Do garnka wlej ocet, olej i wsyp cukier. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź. Chłodną zalewę wlej do warzyw w misce. Wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny, aby warzywa przeszły smakiem zalewy.
- Przygotuj słoiki. Wyparz je i osusz razem z zakrętkami. Przełóż do nich sałatkę warzywną. Zakręć szczelnie. Włóż słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Gotowe słoiki wyjmij na blat i zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















