Moja babcia robiła najlepszą surówkę z ogórków i kapusty, nie mam co do tego cienia wątpliwości. Chrupiące warzywa w aromatycznej zalewie zawsze każdemu smakowały. Do dziś pamiętam, jak rozdawała ten przepis wszystkim znajomym i rodzinie. Najważniejsza jest w nim zalewa, dzięki której warzywa nabierają całkiem nowego smaku i aromatu

Zalewa do sałatki z ogórków i kapusty

Zalewę z przepisu mojej babci robię w proporcji 2:2:1. Na 2 szklanki octu daję 2 szklanki cukru i 1 szklankę oleju. Całość zagotowuję razem z przyprawami. Tak przygotowana zalewa jest idealnie zbalansowana, nie za słodka i nie za ostra. Ani ocet, ani cukier nie dominują smaku. Warzywa marynowane w niej nabierają słodyczy, chrupkości i delikatnej kwasowości.

Do tej zalewy dodaję jedynie podstawowe przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Tak robiła moja babcia, tak robię i ja. Zobacz, w jakich proporcjach dodać warzywa, aby uzyskać pyszną sałatkę do słoików na zimę. To przepis na 20 dużych słoików, jeśli chcesz zrobić mniej, zmniejsz odpowiednio ilość składników.

Przepis na sałatkę z ogórków i kapusty do słoików na zimę

Składniki: 

  • 5 kg ogórków 
  • 2 główki kapusty 
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 marchewek
  • 2 łyżki soli

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Umyte ogórki (ze skórką) pokrój w plasterki (najłatwiej na mandolinie). Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, pozostałą część (bez głąba) posiekaj drobno. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki, papryki pokrój w paski. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Ponownie wymieszaj. Odstaw je na 2 godziny. 
  2. W tym czasie zrób zalewę. Do garnka wlej ocet, olej i wsyp cukier. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź. Chłodną zalewę wlej do warzyw w misce. Wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny, aby warzywa przeszły smakiem zalewy. 
  3. Przygotuj słoiki. Wyparz je i osusz razem z zakrętkami. Przełóż do nich sałatkę warzywną. Zakręć szczelnie. Włóż słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Gotowe słoiki wyjmij na blat i zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.