Uwielbiam ciasta drożdżowe. Ich przygotowanie daje mi wiele radości. I choć mogę je wyrabiać godzinami (oczywiście ręką), to moje dzieci nie chcą czekać, aż wyrośnie i się upiecze. Chcą je zjeść jak najszybciej, dlatego odkąd podpatrzyłam u teściowej trik na zaparzaną mąkę, robię to ciasto dwa razy krócej. I tak wyrasta pod sufit, jest mięciutkie i puszyste, a także pozostaje wilgotne nawet następnego dnia (o ile oczywiście nie zniknie całe od razu).

Na czym polega zaparzanie mąki do ciasta drożdżowego?

Zaparzanie mąki kojarzy mi się z ciastem na pierogi. Jednak ten sam trik można wykorzystać również przy cieście drożdżowym. Dzięki niemu wychodzi ono bardziej puszyste, dłużej pozostaje wilgotne, a dodatkowo szybciej wyrasta. Nie trzeba czekać godziny, aby ciasto wypełniło blaszkę po brzegi. Dzieje się tak dlatego, że składniki na ciasto są ciepłe, co skraca czas rośnięcia. Jak zaparzyć mąkę do ciasta drożdżowego? Najpierw podgrzej mleko z cukrem, olejem i masłem. Gorącym płynem zalej połowę mąki podanej w przepisie. Następnie dodaj do ciasta jajka, resztę mąki oraz rozczyn drożdżowy. I gotowe.

Getty/iStock, Exclusive Image

Przepis na błyskawiczne ciasto drożdżowe z zaparzaną mąką

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 65 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g dowolnych owoców

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlej do rondelka, wsyp do niego cukier i całość podgrzej, aż się rozpuści. Odlej z niego pół szklanki do miseczki i zrób z niego rozczyn (pamiętaj, by mleko nie było gorące!). Dodaj do niego 3 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do podrośnięcia na 20 minut.
  2. Do mleka, które pozostało w rondelku, dodaj cukier waniliowy, olej i masło. Zagotuj całość i odstaw z ognia. Przelej je do dużej miski i dodaj do niego połowę mąki. Mieszaj całość drewnianą łyżką, aż się połączą. Ciasto będzie dość gęste. Następnie dodaj do niego po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając. Wlej rozczyn drożdżowy i mieszaj ponownie do połączenia. Na koniec dosyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste, więc trudniej będzie je dokładnie wymieszać, jednak najlepiej zrobić to łyżką drewnianą (robot może sobie nie poradzić). 
  3. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia (koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką). Po tym czasie przemieszaj je i wyłóż do dużej blachy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta udekoruj dowolnymi owocami i kruszonką (połącz składniki dłonią, aż będzie miała konsystencję mokrego piasku). Ciasto ponownie odstaw na 20 minut. 
  4. Po tym czasie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut, aż będzie złociste i puszyste. Gotowe udekoruj cukrem pudrem.