Jeśli zamiast bakalii wolisz chrupać coś na słono, zrób suszone pestki dyni w domu. Nie kupuj już gotowców. Satysfakcja gwarantowana, a dodatkowo sporo zaoszczędzisz, bo za 1 zamachem zrobisz zdecydowanie większą porcję niż te sprzedawane w sklepach. A oprócz tego będziesz mieć też dynię na kilka dni i do różnych dań czy przetworów. Pestki dyni są nie tylko ozdobą, ale też wartościowym dodatkiem do zup krem (w tym dyniowej czy marchewkowej), a także do sałatek, surówek i domowego pieczywa. Z nimi smak wszystkiego jest bogatszy i głębszy. Szczególnie, gdy je uprażysz na patelni - sama robię tak zawsze. Najpierw trzeba jednak je porządnie ususzyć. Nie potrzebujesz suszarki do żywności, a piekarnika.
Suszenie pestek dyni: to prostsze niż myślisz
Wielu osobom wydaje się, że wszystko co związane z dynią, jest czaso- i pracochłonne, tymczasem prawda jest inna. Suszenie pestek dyni można sobie ułatwić. I wystarczy do tego piekarnik. W sklepach można już kupić świeżo przekrojoną dynię. Weź dwie połówki. Zwróć uwagę na to, by były świeże (niezaparzone jeszcze pod folią). Możesz też kupić całą dynię i przekroić ją samemu. Naostrz wcześniej porządnie nóż. Wyjmij pestki (najłatwiej będzie wydrążać z pomocą łyżki) i przełóż na duże sitko, przepłucz je pod bieżącą zimną wodą. Do suszenia nadają się pestki wszystkich jadalnych dyń z wyjątkiem hokkaido. Najlepsza odmiana dyni na pestki to dynia bezłupinowa. Ma mnóstwo pestek. Dodatkowo, nie posiadają one twardej otoczki, która chroni smaczne wnętrze - nie trzeba ich łuskać.
Następnie pozbądź się z pestek resztek miąższu. Najłatwiej pójdzie, jeśli będziesz pocierać pestki w dłoniach, możesz też użyć małego ostrego nożyka i delikatnie je oskrobać. Miąższ bywa włóknisty i mocno przyczepiony do pestek. Osusz oczyszczone pestki ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką.
Jak wysuszyć pestki dyni?
Rozgrzej piekarnik do 90 st. C. Wyłóż pestki równą warstwą na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Susz godzinę. W międzyczasie kilka razy uchyl na chwilę drzwiczki, by uleciał nadmiar wilgoci i przemieszaj pestki na blaszce. Możesz też suszyć pestki przez cały czas przy uchylonym piekarniku, ale może to nieco dłużej potrwać.
Po godzinie wyłącz piekarnik i studź pestki w środku, do momentu, aż piekarnik wystygnie. Uchyl lekko drzwiczki, by uleciała wilgoć. Wysuszone pestki przełóż na blat do całkowitego wyschnięcia. Gotowe, wysuszone pestki dyni przełóż do szczelnego słoika i zakręć.
AdobeStock DmitryDolgikh
Jakich pestek nie wolno suszyć?
Choć może cię kusić, nie susz pestek dyni hokkaido. To dynia, której nie trzeba obierać, więc łatwiej obrobić ją do wielu dań niż inne odmiany, ale jej pestki nie nadają się do suszenia. Mają mało miąższu w środku, przez co mogą się łatwo przypalić i po wysuszeniu będą jeszcze bardziej suche. Mogą też zacząć „strzelać” w piekarniku.
















