Ciasto drożdżowe robi się prosto i z zaledwie kilku podstawowych składników, ale i tak podczas przygotowań można się na nim „wyłożyć”. Zasada C-C-C dotyczy tego, co najważniejsze dla takiego wypieku. Bez niej nie ma szans na powodzenie. Ciasto, jeśli już wyrośnie, to może klapnąć i zamiast puszystej poduszeczki otrzymujesz twardego i gumiastego „gniota”. Da się tego łatwo uniknąć. Stosuj prostą zasadę doświadczonych gospodyń i podziwiaj efekty. 

Sposób na idealne ciasto drożdżowe? Złota zasada C-C-C

Większość reguł, którymi rządzi się pyszne i dobrze zrobione ciasto drożdżowe można sprowadzić tak naprawdę do ulubionych rzeczy tego wypieku: czasu, cierpliwości i ciepła. Jeśli brakuje choć jednej z nich, drożdżówka może rozczarować. Co dokładnie się pod nimi kryje? 

Odpowiednio dużo czasu trzeba poświęcić, by wyrobić ciasto, ale uwaga. Nie może też być ono zbyt długie. Idealnie puszyste ciasto drożdżowe uzyskasz, jeśli będziesz wyrabiać ciasto drożdżowe ok. 15-20 minut ręcznie. W robocie kuchennym, za pomocą specjalnej końcówki, zajmie to od 8 do 15 minut, w zależności od mocy urządzenia (im większa, tym krócej). Podczas zagniatania wytwarzają się wiązania glutenu odpowiedzialne za doskonałą, trochę „gąbczastą” i sprężystą strukturę ciasta. Wyrabianie dłuższe niż 20 minut mu nie służy, bo takie przepracowane ciasto może zrobić się przyciężkie i „klapnąć”.

Z czasem wiąże się cierpliwość. Daj klasycznemu ciastu drożdżowemu szansę na dwukrotne wyrośnięcie, nie idź na skróty. Po wyrobieniu trzeba odłożyć je do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Powinno w tym czasie podwoić objętość. Takie ciasto trzeba ponownie krótko zagnieść, uformować i odłożyć do drugiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut.

Trzecie C to ciepło. Jest powiązane z wyrastaniem ciasta drożdżowego. Surowe nie wyrośnie w zimnym pomieszczeniu i przy przeciągu. Ważna jest też temperatura składników (pokojowa), a nawet dłoni. Drożdżówka kocha ciepło w każdej postaci i na każdym etapie przygotowania. Doskonale wyrasta w temp. 30-40 st. C w wyłączonym, wcześniej nagrzanym piekarniku, a jego „ulubiona” i najpewniejsza temperatura do pieczenia to 180 st. C. 

Przepis na podstawowe ciasto drożdżowe

Składniki (na kwadratową blaszkę o boku ok. 24-25 cm):

  • 400 g mąki pszennej typu 550
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 200 ml letniego mleka
  • 90 g cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo, opcjonalnie: rodzynki lub kawałeczki czekolady.

Sposób przygotowania: 

  1. Zrób rozczyn: rozkrusz drożdże do miski, dodaj 50 ml letniego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru z brzuszkiem i płaską łyżkę mąki. Wymieszaj i odłóż na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
  2. Po upływie tego czasu dodaj do rozczynu resztę składników: żółtka oraz resztę mąki, cukru i mleka. Wymieszaj dokładnie i dodaj roztopione masło. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto i odłóż na 1-2 godziny do wyrośnięcia. 
  3. Po wyrośnięciu dodaj do ciasta rodzynki lub inne dodatki, jeśli je planujesz, wyrób krótko ponownie. 
  4. Wysmaruj blaszkę masłem. Przełóż do środka ciasto i odłóż do podrośnięcia na ok. 15-30 minut.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 st. C. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) i rumianego wierzchu.