Kiedyś stroniłam od ciasta drożdżowego, bo wydawało mi się zbyt pracochłonne i zbyt kapryśne. Ale latem naszła mnie ogromna ochota na klasyczny placek z owocami, zwłaszcza że drzewka obrodziły u mnie wyjątkowo obficie śliwkami węgierkami. Na szczęście przypomniał mi się przepis mamy, który zawsze się sprawdzał i nie przypominam sobie, żeby ciasto kiedykolwiek wyszło jej suche lub zbyt zbite. Wystarczył 1 dodatek, żeby było wyrośnięte i puchate, a jednocześnie mięciutki jak marzenie.
Co dodać do ciasta drożdżowego, żeby było wilgotne?
Co sprawia, że ukochany przez wszystkich Polaków placek jest przyjemnie wilgotny i nie wysycha na wiór od razu na drugi dzień? Przede wszystkim to kwestia oleju lub masła. Dodaje się je zawsze pod koniec wyrabiania. Tłuszcz otacza pasma glutenu i sprawia, że gotowy wypiek jest bardziej delikatny i miękki. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli użyjesz pełnotłustych produktów. Raczej zrezygnuj z margaryny i chudego mleka. Niektórzy wykorzystują do ciasta drożdżowego także takie składniki jak ugotowane i rozgniecione ziemniaki, które zatrzymują wilgoć na dłużej.
Jednak cichym bohaterem poniższego przepisu jest kwaśna śmietana 18%. Jest na tyle gęsta, że nie rozrzedzi zbyt mocno ciasta, i na tyle delikatna, że go nie obciąży, za to zapewni mu niepowtarzalną wilgotność. Polecam proporcję 1 szklanka śmietany na 3 szklanki mąki. Do tego i tak dołączą jeszcze mleko i masło, dzięki czemu placek wyjdzie pachnący i aromatyczny.
Mięciutkie ciasto drożdżowe na śmietanie – przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki (plus 3 łyżki do zaczynu)
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 150 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (plus 1 łyżka do zaczynu)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wyjmij wszystkie składniki z lodówki odpowiednio wcześniej – przede wszystkim jajka i śmietanę, mleko możesz lekko podgrzać w rondelku. Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
- Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru. Zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj 3 łyżki mąki. Rozmieszaj. Przykryj i odstaw na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
- Umieść pozostałą mąkę w misie miksera. Dodaj sól, jajka, cukier, śmietanę, wanilię oraz spieniony zaczyn. Zacznij wyrabiać. Kiedy składniki się połączą, dodaj płynne masło. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto drożdżowe podwoi objętość, przełóż je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Rozciągnij je lekko, żeby przykryło całe dno. Odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia, na około 15 minut.
- W tym momencie możesz nałożyć ulubione dodatki: owoce, kruszonkę. Piecz ciasto przez około 30 minut w 180°C.
Fot. Adobe Stock, Julija Sapic
Czy ciasto drożdżowe na śmietanie pasuje do wszystkiego?
Mogłoby się wydawać, że ciasto drożdżowe z powyższego przepisu będzie miało charakterystyczny, kwaskowy posmak, ale tak naprawdę śmietana nie jest wyczuwalna. Sprawia, że wypiek jest miękki, lekko wilgotny i długo pozostaje świeży, ale nie zmienia jego smaku. Takie ciasto możesz zajadać w jego najczystszej formie, bo nie jest suche, lub wykorzystać pod dowolne owoce, a zwłaszcza pod śliwki, wiśnie lub borówki. Świetnie uzupełni je złocista kruszonka – klasyczna lub z dodatkiem płatków owsianych lub migdałów. Możesz także położyć na wierzch budyń lub masę serową, jeśli lubisz drożdżówkę z kremowym wykończeniem.

















