Kiedyś stroniłam od ciasta drożdżowego, bo wydawało mi się zbyt pracochłonne i zbyt kapryśne. Ale latem naszła mnie ogromna ochota na klasyczny placek z owocami, zwłaszcza że drzewka obrodziły u mnie wyjątkowo obficie śliwkami węgierkami. Na szczęście przypomniał mi się przepis mamy, który zawsze się sprawdzał i nie przypominam sobie, żeby ciasto kiedykolwiek wyszło jej suche lub zbyt zbite. Wystarczył 1 dodatek, żeby było wyrośnięte i puchate, a jednocześnie mięciutki jak marzenie.    

Co dodać do ciasta drożdżowego, żeby było wilgotne?

Co sprawia, że ukochany przez wszystkich Polaków placek jest przyjemnie wilgotny i nie wysycha na wiór od razu na drugi dzień? Przede wszystkim to kwestia oleju lub masła. Dodaje się je zawsze pod  koniec wyrabiania. Tłuszcz otacza pasma glutenu i sprawia, że gotowy wypiek jest bardziej delikatny i miękki. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli użyjesz pełnotłustych produktów. Raczej zrezygnuj z margaryny i chudego mleka. Niektórzy wykorzystują do ciasta drożdżowego także takie składniki jak ugotowane i rozgniecione ziemniaki, które zatrzymują wilgoć na dłużej. 

Jednak cichym bohaterem poniższego przepisu jest kwaśna śmietana 18%. Jest na tyle gęsta, że nie rozrzedzi zbyt mocno ciasta, i na tyle delikatna, że go nie obciąży, za to zapewni mu niepowtarzalną wilgotność. Polecam proporcję 1 szklanka śmietany na 3 szklanki mąki. Do tego i tak dołączą jeszcze mleko i masło, dzięki czemu placek wyjdzie pachnący i aromatyczny.   

Mięciutkie ciasto drożdżowe na śmietanie – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (plus 3 łyżki do zaczynu)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 150 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (plus 1 łyżka do zaczynu)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wyjmij wszystkie składniki z lodówki odpowiednio wcześniej – przede wszystkim jajka i śmietanę, mleko możesz lekko podgrzać w rondelku. Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
  2. Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru. Zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj 3 łyżki mąki. Rozmieszaj. Przykryj i odstaw na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. 
  3. Umieść pozostałą mąkę w misie miksera. Dodaj sól, jajka, cukier, śmietanę, wanilię oraz spieniony zaczyn. Zacznij wyrabiać. Kiedy składniki się połączą, dodaj płynne masło. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi objętość, przełóż je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Rozciągnij je lekko, żeby przykryło całe dno. Odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  5. W tym momencie możesz nałożyć ulubione dodatki: owoce, kruszonkę. Piecz ciasto przez około 30 minut w 180°C.  

ciasto drożdżowe na śmietanie rosnące w misceFot. Adobe Stock, Julija Sapic

Czy ciasto drożdżowe na śmietanie pasuje do wszystkiego?

Mogłoby się wydawać, że ciasto drożdżowe z powyższego przepisu będzie miało charakterystyczny, kwaskowy posmak, ale tak naprawdę śmietana nie jest wyczuwalna. Sprawia, że wypiek jest miękki, lekko wilgotny i długo pozostaje świeży, ale nie zmienia jego smaku. Takie ciasto możesz zajadać w jego najczystszej formie, bo nie jest suche, lub wykorzystać pod dowolne owoce, a zwłaszcza pod śliwki, wiśnie lub borówki. Świetnie uzupełni je złocista kruszonka – klasyczna lub z dodatkiem płatków owsianych lub migdałów. Możesz także położyć na wierzch budyń lub masę serową, jeśli lubisz drożdżówkę z kremowym wykończeniem.