Gdzie się nie rozejrzeć, ciotki i sąsiadki pieką nieustannie ciasta z malinami i wiśniami, coraz częściej nawet z jeżynami i agrestem. A co z czarną porzeczką? Nie musisz koniecznie przerabiać jej na sok, świetnie smakuje też na puszystym cieście. Niesłusznie uprzedzeni, którzy spróbowali jej, kiedy nie była jeszcze dojrzała, myślą, że jest cierpka. Ale kiedy „dojdzie" w słońcu na krzaczku, staje się przyjemnie słodko-kwaśna, genialna do wszelakich wypieków. Sprawdź, jak ją wykorzystać i co zrobić, żeby placek był lekki jak piórko.  

Co zrobić, żeby ciasto z czarną porzeczką wyszło puszyste?

Najlepiej zacząć od podstaw. Kiedyś myślałam, że niektóre proste polecenia z przepisów nie mają znaczenia, ale okazuje się, że nawet pozornie błahe wskazówki mogą uchronić ciasto przed zakalcem. Przede wszystkim wyjmij zimne składniki z wyprzedzeniem z lodówki. Tu chodzi akurat o jajka, bo masło i tak będziesz dla ułatwienia roztapiać, więc jego wstępna temperatura nie ma znaczenia. Poza tym zadbaj także o takie aspekty:

  • Cierpliwie ucieraj jajka z cukrem. Chodzi o to, żeby powstała puszysta masa, wyraźnie jaśniejsza niż na początku. To podstawa udanego ciasta. Chcesz wtłoczyć jak najwięcej powietrza, by wypiek był delikatny.
  • Suche składniki połącz z mokrymi za pomocą szpatułki lub na najniższych obrotach miksera. W tym momencie zalecana jest ostrożność. Gwałtowne miksowanie zniszczy stworzony wcześniej puch. 
  • Dobrze osusz owoce, zanim nałożysz je na wierzch ciasta i nie przesadzaj z ilością. Inaczej za bardzo obciążysz placek i nie wyrośnie tak okazale, jak powinien.
  • Nie piecz ciasta dłużej niż jest to konieczne (do suchego patyczka), bo straci swoją apetyczną wilgotność. Możesz wyłączyć piekarnik 5 minut wcześniej, uchylić drzwiczki i jeszcze zostawić w nim ciasto. 

Puszyste ciasto z czarną porzeczką – przepis 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 600–800 g czarnych porzeczek

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby nabrały temperatury otoczenia. Możesz je od razu wybić do miski.
  2. Roztop masło w rondelku i odstaw je do przestudzenia, ale nie pozwól mu z powrotem zastygnąć.
  3. Wymieszaj w oddzielnym naczyniu mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Umyj i dobrze osusz porzeczki.
  4. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasnożółtą, kremową masę. Potrwa to około 5 minut. 
  5. Dodaj wanilię i wlej cienkim strumieniem masło. Krótko zmiksuj.
  6. Wsyp suche składniki. Wymieszaj wszystko szpatułką. 
  7. Przelej masę do foremki o wymiarach 24x24 cm lub do tortownicy. Na wierzchu umieść porzeczki. Nie musisz ich wciskać w masę, wystarczy, że je równomiernie rozłożysz. 
  8. Piecz ciasto z czarną porzeczką przez 50 minut w 180°C (tryb góra-dół). 

Jak podać pulchne ucierane ciasto z czarna porzeczką?

Jeśli należysz do miłośników prostych rozwiązań, oprósz wystudzone ciasto cukrem pudrem. Śnieżnobiały puch będzie się ładnie prezentował na czarnych owocach. Możesz też zdecydować się na kruszonkę. Rozetrzyj mąkę, masło i cukier w proporcjach 3:2:2 i posyp placek przed wsunięciem go do piekarnika. Do kruszonki warto dodać mielone migdały, które podbiją smak słodko-kwaśnej porzeczki.

Dobrym pomysłem jest też podanie porcji ciasta z rozetką bitej śmietany lub lodami waniliowymi, zwłaszcza jeśli przychodzą do ciebie goście i chcesz, żeby popołudniowy deser wyglądał jak z cukierni. Wierzch możesz dodatkowo posypać świeżo startą skórką cytryny lub pomarańczy dla kolorystycznego kontrastu.