Jeśli ciasto drożdżowe kojarzy ci się z długim zagniataniem, to ten przepis na pewno cię zaskoczy. Nie trzeba tu niczego wyrabiać, więc nie przyda się nawet mikser. Wystarczy zwykła łyżka, którą wymieszasz składniki. Mimo tak prostego przepisu drożdżówka ładnie wyrasta, jest puszysta, wilgotna i mięciutka. Z dodatkiem sezonowych owoców (u mnie czarne porzeczki) i klasyczną kruszonką jest idealnym letnim wypiekiem. 

Jak zrobić leniwe ciasto drożdżowe?

Choć większość przepisów na ciasto drożdżowe zakłada długie wyrabianie, to nie jest ono kluczowe, aby uzyskać puszyste ciasto. Jeśli składniki dodasz do miski (w odpowiedniej kolejności) i zostawisz je na 2 godziny, to zauważysz, że po tym czasie drożdże i tak zaczną pracować.

Ciasto mocno się spieni i delikatnie podrośnie. Dopiero wtedy trzeba je wymieszać łyżką, ale wciąż nie ma potrzeby długotrwałego mieszania. Wystarczy, by składniki się połączyły ze sobą. Leniwe drożdżowe należy włożyć do zimnego piekarnika. W trakcie nagrzewania ciasto zacznie rosnąć, dzięki czemu szybciej się upiecze i będzie puchate.

Do leniwej drożdżówki dodaję kilka garści świeżych czarnych porzeczek, które przełamują słodycz ciasta i kruszonki. Tę robię w tradycyjny sposób, ze złotej proporcji 1-2-3. Wychodzi idealnie krucha i złocista. Dzieci zawsze wyjadają ją z jeszcze gorącego ciasta.

Przepis na leniwe ciasto z porzeczkami i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 10 g drożdży
  • 130 ml oleju
  • 130 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 200 g czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka wbij do miski i delikatnie je ubij za pomocą widelca. Dodaj do nich cukier, wkrusz świeże drożdże, wlej olej i ciepłe mleko. Całość zasyp przesianą przez sito mąką. Składników nie mieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie zauważysz, że ciasto podrosło i mocno się spieniło.
  2. W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce ugnieć szybko rękami masło z cukrem i mąką. Włóż miskę z ciastem do lodówki. Kruszonka przed wyłożeniem na ciasto powinna być zimna.
  3. Po 2 godzinach wymieszaj składniki ciasta za pomocą łyżki. Dużą blachę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. 
  4. Porzeczki umyj, osusz, usuń z nich listki i gałązki. Rozłóż je równomiernie na cieście. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
  5. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz przez 1 godzinę, aż będzie rumiane z wierzchu i mocno wyrośnie.