Gdy przeglądałam nasz kanał nadawczy i natrafiłam między innymi na przepisy na kartoflaczek i prażoki, od razu zachciało mi się dania z ziemniakami. Najpierw pomyślałam o klasycznych ruskich, ale trochę mi się przejadły, więc przekopałam kulinarną wyobraźnię w poszukiwaniu czegoś równie prostego, ale innego. Wtem – olśnienie. Podlaskie pierogi szlachcice. Nazwa brzmi szumnie, ale potrawa wcale nie jest przeznaczona dla wielmożów. Wręcz przeciwnie, jest tania i powstaje z łatwo dostępnych, popularnych składników, raczej chłopskich niż artystokrackich. To ideał dla wszystkich kartoflomaniaków, a przy okazji gratka dla mięsożerców.
Czym różnią się „szlachcice" od pierogów ruskich?
Pierogi szlachcice pochodzą z południowego Podlasia i zazwyczaj mają obszerniejsze rozmiary niż ogólnopolska potrawa. Tradycyjnie były nawet 2 razy większe niż zwykłe pierogi. Różnicę można wychwycić więc już na pierwszy rzut oka. Ale prawdziwą kulinarną petardę czyni z nich to, co kryje się w środku. A jest to farsz ze startych ziemniaków oraz boczku podsmażonych na patelni. Takie nadzienie ma zupełnie inną konsystencję i różni się kolorem od tego, które znajdziesz w pierogach ruskich. Jest mniej kremowe, złocisto-szare i przypomina nieco masę na placki lub babkę ziemniaczaną. Nie ma tu żadnego sera, kartofle mają bronić się same (podkręcone tylko mięsnym dodatkiem).
Dla porządku warto wspomnieć, że niektórzy mogą znać szlachcice jako pierogi ze wschodniego Mazowsza. Tam również są popularne i właściwie nie różnią się recepturą od podlaskich.
Pierogi szlachcice – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- majeranek
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę z solą do miski. Zrób w środku wgłębienie.
- Roztop masło w bardzo gorącej wodzie. Wlej ją do mąki z solą. Wymieszaj.
- Kiedy wstępnie połączone składniki ostygną na tyle, że da się ich spokojnie dotykać, wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na czas przygotowywania farszu.
- Zetrzyj ziemniaki (najlepiej mączyste) na małych oczkach tarki. Odstaw je, żeby puściły wodę i bardzo dokładnie odciśnij (na przykład przez gazę).
- Boczek pokrój w mała kostkę, posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj czosnek i poczekaj, aż uwolni aromat. Wrzuć boczek i pozwól mu się wytopić.
- Włóż starte i odciśnięte kartofle na patelnię z dodatkami. Wlej mleko i wsyp przyprawy. Smaż wszystko razem, aż powstanie gęsty, szklisty, dość kleisty farsz (zajmie to około 15 minut). Powinien przypominać wnętrze babki ziemniaczanej lub placków. Wystudź go.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrajaj spore okręgi. Nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj, tworząc pierogi o klasycznym kształcie. Brzegi możesz zapleść lub zwyczajnie ścisnąć ząbkami widelca.
- Gotuj pierogi szlachcice partiami, w osolonym wrzątku, przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Z czym podać podlaskie pierogi szlachcice?
Pierogi z ziemniakami i boczkiem możesz podawać od razu po wyjęciu z wody, ale doskonale smakują także po podsmażeniu. Zyskują wtedy złocistą, chrupiącą skórkę i mają bardziej wyrazisty smak. Tradycyjnie serwuje się je z okrasą ze słoniny i cebulki. To pyszny, klasyczny akompaniament, ale całe danie staje się dość ciężkie. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać lżejsze dodatki, na przykład jogurt grecki. Pierogi szlachcice na pewno skorzystają na towarzystwie świeżej zieleniny. Najlepiej sprawdzi się szczypiorek lub koperek, możesz także sięgnąć po natkę pietruszki lub tymianek.

















