Przepisy autorstwa Remigiusza Rączki kojarzą się w pierwszej chwili raczej z tradycyjną polską kuchnią, którą szczególnie upodobali sobie mieszkańcy Śląska, skąd pochodzi gospodarz programu "Rączka Gotuje".
Tym niemniej śląski kucharz wcale nie unika nowoczesnych rozwiązań w kuchni. Dowodem na to może być jego odważne wejście świat... dubajsko-pistacjowych smakołyków, które ostatnio zawojowały niemalże cały świat.
Wpisując się w tę modę, Rączka ostatnio właśnie podzielił się znakomitym przepisem na zielony sernik na zimno. Co ciekawe, do jego zrobienia kucharz wybrał nie pastę pistacjową, a całe orzeszki, które najpierw zmielił. A jak postąpił ze spodem?
Jak zrobić spód do sernika na zimno?
Dobry spód na sernik na zimno powinien spełniać jedno określone zadanie - być swego rodzaju fundamentem i podwaliną dla całego ciasta, nie przemakać, a przy okazji także nieźle smakować. Nie bez powodu do tego celu najczęściej używa się więc herbatników - ale nie bez dodatku w postaci miękkiego masła, które je wiąże i utwardza.
I tutaj dochodzimy do właściwego punktu naszych rozważań. Śląski kucharz słusznie zauważył w swoim programie, że herbatnik herbatnikowi nie równy. Co to oznacza? Jeśli wybierzesz do swojego sernika zbyt suche, za mało maślane herbatniki, być może będziesz musiał dodać do swojego spodu nieco więcej masła.
Wszystko po to, by spód ładnie się kleił i wytrzymał napór ciężkiej serowej masy. Mówi o tym pan Remek, przy okazji prosząc, by nie rzucać w niego pistacjami (w telewizor rzecz jasna...), jeśli spód z podanego przez niego przepisu będzie zbyt suchy!
Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia wg Remigiusza Rączki
Składniki:
Na spód:
- 200 g herbatników
- 70-100 g masła
- 70 g pokruszonych pistacji (prażone, niesolone)
Na masę serową:
-
500 g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
- 250 g sera mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 150 g zmielonych pistacji niesolonych (lub 150 g pasty pistacjowej)
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- ok. 100 g pistacji do dekoracji
Przygotowanie:
-
Zacznij od zmielenia herbatników w malakserze na pył. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto – jeśli nie będzie się kleić, dodaj nieco więcej masła.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż spód tortownicy przygotowanym ciastem herbatnikowym.
- Teraz pora na masę serową. Zacznij od żelatyny – zalej ją zimną wodą (wystarczą 2-3 łyżki) i odstaw do namoczenia. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- 150 g pistacji zmiel na pyłek. Ten krok omiń, jeśli robisz sernik z pastą pistacjową.
- Ubij śmietankę 30-procentową na sztywno – ten składnik napowietrzy sernik.
- Połącz zmielony twaróg, mascarpone, cukier puder za pomocą miksera. Na końcu dodaj pistacje, ubitą śmietanę i żelatynę (uważaj, by nie była za ciepła). Ubij wszystko na gładką masę i wylej do tortownicy na herbatnikowy spód. Wyrównaj całość od góry i odstaw do lodówki na ok. 12 godzin lub najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie ozdób sernik całymi lub tylko lekko rozdrobnionymi pistacjami.
Smacznego!
Źródło: Rączka Gotuje/YouTube
















