Chcesz ułatwić sobie robienie placków ziemniaczanych? Wcale nie trzeba uciekać się do kupowania w markecie coraz bardziej popularnych gotowych mieszanek i półproduktów do tego dania. Można zrobić ją samemu i to wcale nie narażając się na męczarnie przy tarce, często skutkujące kontuzjami palców…
Jak zrobić placki ziemniaczane w 10 minut?
Rozwiązanie jest proste. Należy po prostu zamienić zwykłą tarkę na coś znacznie bardziej nowoczesnego, czyli blender kielichowy. Z ziemniakami powinien poradzić sobie nawet średniej jakości i mocy tego typu sprzęt.
Warunek jest jeden – nie można go nadmiernie obciążyć i należy pozwolić wykonać mu swoją pracę bez pośpiechu, gdyż to może skończyć się zapchaniem kielicha, wstrzymaniem procesu blendowania, a w najgorszym scenariuszu nawet uszkodzneiem silnika blednera.
Dlatego też powinno się cierpliwie miksować ziemniaka po ziemniaku, co i tak przyspieszy proces przygotowania placków w sposób znaczący w stosunku do użycia męczącej tarki. Wystarczy 5-10 minut, by dać sobie radę nawet z kilogramem ziemniaków. A potem pozostaje zmieszać je z pozostałymi składnikami, usmażyć i placki gotowe!
Przepis na placki ziemniaczane z blendera
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Zacznij blendowanie od kilku małych kawałeczków – jeśli wrzucisz do blendera ich zbyt dużą dawkę, ten może nie działać poprawnie. Ponadto zmielenie kilku małych kawałków sprawi, że ostrza będą miały odpowiedni „poślizg” przy dalszej pracy.
- Miksuj ziemniaki partiami, w międzyczasie zblenduj na gładką masę także obraną cebulkę.
- Przełóż zmiksowane ziemniaki i cebulę do garnka lub miski.
- Dodaj jajko, kilka łyżek mąki, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej na oleju sporą dawkę oleju.
- Gdy patelnia będzie już dobrze nagrzana, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Postaraj się, by placki nie były grubsze niż 1 cm. W przeciwnym wypadku mogą nie dosmażyć się w środku i na pewno nie wyjdą odpowiednio chrupiące.
- Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj gotowe placki ze śmietaną lub z dowolnymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

















