Chcesz ułatwić sobie robienie placków ziemniaczanych? Wcale nie trzeba uciekać się do kupowania w markecie coraz bardziej popularnych gotowych mieszanek i półproduktów do tego dania. Można zrobić ją samemu i to wcale nie narażając się na męczarnie przy tarce, często skutkujące kontuzjami palców…

Jak zrobić placki ziemniaczane w 10 minut?

Rozwiązanie jest proste. Należy po prostu zamienić zwykłą tarkę na coś znacznie bardziej nowoczesnego, czyli blender kielichowy. Z ziemniakami powinien poradzić sobie nawet średniej jakości i mocy tego typu sprzęt. 

Warunek jest jeden – nie można go nadmiernie obciążyć i należy pozwolić wykonać mu swoją pracę bez pośpiechu, gdyż to może skończyć się zapchaniem kielicha, wstrzymaniem procesu blendowania, a w najgorszym scenariuszu nawet uszkodzneiem silnika blednera. 

Dlatego też powinno się cierpliwie miksować ziemniaka po ziemniaku, co i tak przyspieszy proces przygotowania placków w sposób znaczący w stosunku do użycia męczącej tarki. Wystarczy 5-10 minut, by dać sobie radę nawet z kilogramem ziemniaków. A potem pozostaje zmieszać je z pozostałymi składnikami, usmażyć i placki gotowe!

Przepis na placki ziemniaczane z blendera

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zacznij blendowanie od kilku małych kawałeczków – jeśli wrzucisz do blendera ich zbyt dużą dawkę, ten może nie działać poprawnie. Ponadto zmielenie kilku małych kawałków sprawi, że ostrza będą miały odpowiedni „poślizg” przy dalszej pracy.
  3. Miksuj ziemniaki partiami, w międzyczasie zblenduj na gładką masę także obraną cebulkę.
  4. Przełóż zmiksowane ziemniaki i cebulę do garnka lub miski.
  5. Dodaj jajko, kilka łyżek mąki, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej na oleju sporą dawkę oleju.
  7. Gdy patelnia będzie już dobrze nagrzana, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Postaraj się, by placki nie były grubsze niż 1 cm. W przeciwnym wypadku mogą nie dosmażyć się w środku i na pewno nie wyjdą odpowiednio chrupiące.
  8. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  9. Podawaj gotowe placki ze śmietaną lub z dowolnymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!