Placek ze śliwkami zawsze będzie mi się kojarzył z czasami, kiedy obserwowałam w akcji w kuchni moją babcię. Patrzyłam, jak ekspercko wałkuje spód i sprawnymi ruchami uciera kruszonkę kochanymi, spracowanymi dłońmi.
Wpoiła mi wiele zasad i zostawiła wiele przepisów, ale nauczyła mnie także myśleć samodzielnie i eksperymentować. Dlatego klasyczny kruchy placek ze śliwkami zamieniłam na wyrazisty, orzechowy wypiek. Choć na pierwszy rzut oka wygląda identycznie, jeden składnik potrafi całkiem odmienić tradycyjne ciasto.
Jak podkręcić tradycyjny placek ze śliwkami?
Ten sekretny składnik to orzechy włoskie. Sezon na nie zazębia się z sezonem na śliwki węgierki, więc wydaje się całkiem naturalne, że powinny razem trafić do ciasta. Słodycz i kwaskowatość owoców równoważą się z bogactwem i chrupkością orzechów, co daje bardziej złożone i niezwykle przyjemne doznania smakowe.
Dodatek możesz kupić już zmielony albo samodzielnie go rozdrobnić, w blenderze lub w młynku do kawy. Polecam dorzucić go do wszystkich elementów placka. Ciasto kruche będzie dzięki niemu jeszcze bardziej chrupkie i aromatyczne, a śliwki będą bardziej esencjonalne i nabiorą wyrazu.
Do nadzienia warto dorzucić także szczyptę kardamonu, który ciekawie podkręci smak śliwek i zniweluje charakterystyczną goryczkę, która czasami jest wyczuwalna w orzechach. Jeśli nie masz go pod ręką, możesz także wykorzystać cynamon lub gałkę muszkatołową.
Przepis na kruchy placek orzechowy ze śliwkami
Składniki na ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 1 kg śliwek węgierek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Wymieszaj suche składniki na kruche ciasto i dodaj zimne masło. Posiekaj wszystko razem. Kiedy powstanie kruszonka, dodaj jajko. Zagnieć szybkimi ruchami w gładką, jednolitą kulę, ale nie wyrabiaj zbyt długo. Jeśli składniki nie chcą się kleić, dodaj odrobinę lodowatej wody. Podziel ciasto na 2 części – 1/3 i 2/3. Większą lekko spłaszcz. Owiń obie porcje folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Umyj śliwki, przekrój je na połówki i wyjmij pestki. Wymieszaj owoce z cukrem, orzechami i cynamonem.
- Wyjmij większą część ciasta z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm. Nałóż na spód nadzienie ze śliwek. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto (możesz też skubać je na kawałeczki palcami).
- Piecz placek ze śliwkami przez około godzinę w 180°C (tryb góra-dół). Gdy wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Orzechowy placek śliwkowy – pomysły na podanie
Placek ze śliwkami i orzechami włoskami warto podać tak jak szarlotkę z kawiarni. Na ciepło, z gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub pistacjowych. Świetnie sprawdzi się także bita śmietana posypana odrobiną skórki cytrynowej. Ciekawym pomysłem jest polanie porcji po wierzchu sosem czekoladowym lub karmelowym (najlepiej z solą morską). Wybitnie pasuje tutaj także waniliowy sos budyniowy.

















