Myślę, że na początku szparagowego sezonu każdy zaczyna od smażenia, gotowania i zapiekania pęczków. Jednak z czasem te formy podania mogą się znudzić. Dlatego na stół zaczynają wjeżdżać inne dania, choćby zupa ze szparagów, również w formie kremu, risotto, śniadaniowa jajecznica, naleśniki czy domowe chlebki. Pomysłów jest całe mnóstwo. A moja rodzina szczególnie uwielbia makaron ze szparagami i z boczkiem. Zrób go choć raz, bo to wspaniała podwójnie szparagowa propozycja.

Przepis na makaron ze szparagami i boczkiem

W tym przepisie najważniejsze są oczywiście szparagi, dlatego koniecznie musisz kupić jędrne i świeże, bo od tego zależy smak całego dania. Przygotowanie jest bardzo proste i przyjemne, naprawdę nie trzeba tu mieć żadnych specjalnych umiejętności. Już po pierwszym kęsie zrozumiesz, dlaczego tak zachwalam ten makaron ze szparagami.

  • 320 g suchego makaronu
  • 700 g zielonych szparagów
  •  100 g pancetty, najlepiej w kawałku (włoski dojrzewający boczek wieprzowy) lub zwykły boczek
  • 1 szalotka
  • sól drobna do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • oliwa extra vergine do smaku + 2 dodatkowe łyżki
  • pół szklanki wody

Jak zrobić makaron ze szparagami?

  1. Odłam twarde końcówki szparagów. Łodyżki pokrój w cienkie plasterki, a główki przetnij na pół.
  2. Obierz szalotkę i posiekaj ją w półplasterki. Pancettę podziel na paski.
  3. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  4. W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż na niej szalotkę przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu nią zamieszać.
  5. Na patelnię przełóż również plasterki szparagów (bez główek). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dolej chochlę wrzącej wody z makaronu i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje. Gotuj całość mniej więcej 10 minut. Jeśli woda odparuje zbyt szybko, możesz dolać jeszcze trochę.
  6. Jak tylko łodyżki zmiękną, wyjmij 2/3 łyżką cedzakową i przełóż je do miski lub naczynia z wyposażenia blendera, dolej 2 łyżki oliwy i pół szklanki wody. Zmiksuj na gładką i kremową masę. Odstaw ją na bok.
  7. Zdejmij resztę szparagów z patelni i na tej samej podsmaż pancettę około 2 minuty, mieszaj co chwilę. Zdejmij kilka pasków, przydadzą się do podania. Dołóż główki szparagów i podsmażaj z boczkiem jeszcze przez 5 minut. 
  8. Na patelnię wlej jeszcze kremowy sos szparagowy z blendera i potrzymaj całość przez kilka minut na średnim ogniu. Powinien porządnie oblepić makaron.
  9. Nałóż porcję na talerze, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ozdób wcześniej odłożonymi kawałkami szparagów i paseczkami boczku.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Giallozafferano Loves Italy