My, Polacy, kochamy cukinię. Nie da się jednak ukryć, że zazwyczaj kojarzy nam się ona po prostu z zielonym warzywem. Inne nacje doceniają też kwiaty cukinii i szykują z nich różne frykasy. Gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie, od razu przyszło mi na myśl skojarzenie z rodzimymi gołąbkami. Nie wiem co powiedzieliby na to Turcy, bo potrawa oryginalnie nazywa się kabak cicegi dolmasi - to nic innego, jak wypełnione pysznym farszem kwiaty cukinii. Do środka Turcy wcale nie upychają mielonego mięsa. Oryginalnie aksamitny farsz jest przyrządzany np. z ryżu, orzeszków i owoców porzeczki. Może brzmi to niestandardowo, ale naprawdę warto spróbować.

Turecki przepis na faszerowane kwiaty cukinii

Składniki:

  • 25 kwiatów cukinii
  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków, najlepiej piniowych (albo pistacji)
  • 2 łyżki porzeczek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przepłucz kilka razy na sitku, aż woda przestanie być mętna.
  2. W rondelku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią posiekane orzeszki, przesmaż aż się zrumienią.
  3. Cebulę drobno posiekaj, dodaj do orzeszków, przesmaż razem.
  4. Dodaj wypłukany ryż, duś, aż zacznie się szklić.
  5. Dodaj sól, cukier, umyte porzeczki bez szypułek. Zamieszaj, chwilę smaż razem.
  6. Dodaj ziele angielskie, cynamon i pieprz. 
  7. Dodaj szklankę gorącej wody. Przykryj rondelek i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Uważaj, aby nic się nie przypaliło - co jakiś czas warto zamieszać.
  8. Jeśli ryż nie jest twoim zdaniem wystarczająco miękki, podlej jeszcze odrobiną wody i gotuj go dalej. Postępuj tak, aż ziarenka przestaną być twarde.
  9. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, zamieszaj.
  10. Kwiaty cukinii umyj i dokładnie osusz.
  11. Osuszone kwiaty wypełniaj gotowym farszem.
  12. Poukładaj je na dnie szerokiego garnka. Wlej do garnka 2 łyżki oliwy i około półtorej szklanki wody.
  13. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu, aż woda będzie wchłonięta.
  14. Faszerowane kwiaty cukinii podawaj na zimno.

Dodatkowe wskazówki

Ilość kwiatów cukinii zależy od ich rozmiaru. Gdy kwiaty są dość małe, potrzeba ich mniej więcej 25. W przypadku większych kwiatów, naszykuj sobie mniej więcej 15 sztuk. Jeśli przygotujesz za dużo farszu, możesz go wykorzystać do nadziania innych warzyw, np. papryki lub pomidorów. Niewykorzystany farsz można też po prostu zamrozić na później.

Niektórzy do farszu dodają jeszcze posiekane listki mięty. To ciekawe przełamanie smaków, ale w moim poczuciu, wersja dla koneserów i poszukiwaczy nieoczywistych połączeń.