Możesz się łudzić, że o mielonych wiesz wszystko, a jednak, gwarantuję, jeszcze niejeden przepis cię zaskoczy, bo poszukiwania najbardziej soczystych, apetycznych i rumianych kotletów nie kończą się nigdy. I wcale nie dlatego, że Polak zawsze lubi narzekać i rzadko jest zadowolony z efektu, ale dlatego, że kulinarny świat jest pełen cudownych możliwości, nawet gdy wydaje się już przesycony. W tym momencie wkraczają dumnie mielone po niemiecku – z perfekcyjnej mieszanki mięs, wzbogacone wędzonym boczkiem, który podbija smak o 300%, z dodatkiem musztardy w roli przyprawy-orkiestry. Zobacz, jak je zrobić.    

Jakie mięso wykorzystać do niemieckich mielonych?

Cała sztuka polega na tym, żeby dobrać mięso tak, by kotlety były pełne smaku, niezbyt suche, ale jednocześnie nie za tłuste i dobrze trzymały kształt (choć w tym, jak wiadomo, pomagają im jeszcze inne dodatki). W niemieckiej wersji, zainspirowanej kuchnią Badenii-Wirtembergii oraz zachodniej Bawarii, kluczowe jest połączenie dwóch rodzajów mięs w proporcji 1:1. Pierwszym z nich powinna być wieprzowina, najlepiej z karczku (może być także z łopatki lub mostku). Drugim może być wołowina, a jeszcze lepiej – cielęcina. Dzięki temu kotlety mają wystarczającą ilość tłuszczu i mnóstwo smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Wtedy wiadomo, co dokładnie trafia do mieszanki, a składniki są świeże.

Do masy dorzuca się także boczek wędzony – wyciąga on maksimum smaku z wykorzystanego mięsa, zapewnia kotletom soczystość i lekko dymny aromat. Jeśli jednak uznasz, że to zbyt treściwy dodatek, możesz sięgnąć po ulubioną szynkę. Warto wspomnieć także o smażeniu. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy położysz mielone na tłuszczu wytopionym wcześniej ze słoniny. Ale jeśli akurat nie masz jej pod ręką, możesz wykorzystać masło klarowane lub olej.   

Kotlety mielone po niemiecku – przepis

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 70 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól pieprz
  • mąką do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Połącz w misce oba rodzaje mięsa mielonego. Dobrze jest wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej wymieszają się na gładką masę, a kotlety będą się równomiernie smażyć.
  2. Posiekaj cebulę, boczek pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj oba składniki do mięsa.
  3. Wsyp do miski bułkę tartą, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony, który ma więcej aromatu). Dorzuć jajko i musztardę. Wyrób wszystko dłońmi. Jeśli nie masz pewności, czy kotlety będą dobrze doprawione, możesz usmażyć odrobinę masy i jej spróbować, a potem skorygować smak. 
  4. Uformuj z masy kotleciki (dla ułatwienia możesz zwilżyć dłonie). Obtocz je w mące. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika. 

Z czym podawać mielone w tym wydaniu?

Kotlety mielone po niemiecku doskonale komponują się ze świeżymi warzywnymi dodatkami, najlepiej słodko-kwaśnymi. Dlatego dobrze sprawdzą się wszelkie surówki, na przykład z jabłka i marchewki. Warto przyrządzić do nich także zasmażane buraczki lub kapustę kiszoną albo sięgnąć po marynowane grzybki w occie. Możesz postawić też na lżejsze dodatki, takie jak sałata ze śmietaną, mizeria z jogurtem lub rukola i szpinak z sosem winegret. 

Ja nie wyobrażam sobie tych kotletów bez ziemniaków. Nieważne, czy są po prostu gotowane w wodzie i posypane koperkiem, czy też zapiekane. Zawsze doskonale dopełniają danie z mielonymi. Alternatywnie można przyrządzić kaszę gryczaną z warzywami.

Źródło: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl