Pomidorową w tej wersji gotuje Koło Gospodyń Wiejskich Wolanie” z Woli Zachariaszowskiej z małopolskiej ziemi. Do środka nie dodają ani ryżu, ani makaronu, za to sypią dużo przypraw (zestaw bardzo podobny do tego, który trafia do flaków z pomidorowym akcentem) i dokładają składnik, który jest wspaniałym nośnikiem smaku. A jakby jeszcze tego było mało, jest bardzo zdrowy i zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej diety. Wolańska pomidorowa jest tak dobra, że zasługuje na medal.

Składniki na pomidorówkę z boczniakami

Choć lista wydaje się długa, nie ma na niej nic nadzwyczajnego. Nie oznacza to też, że będzie przy niej dużo pracy. A to dlatego, że znaczną część stanowią przyprawy.

  • 0,5 kg boczniaków
  • 300 g marchewki, ok. 2 szt.
  • 100 g pietruszki, ok. 1 sztuka
  • 200 g selera, ok. pół
  • 100 g cebuli, 1 szt.
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 190 g koncentratu pomidorowego (mniej więcej 1 słoiczek)
  • 1 wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszona majeranku
  • pół startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki startego pieprzu
  • sól do smaku

Jak zrobić wolańską pomidorową z boczniakami?

  1. Wszystkie warzywa korzeniowe obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę posiekaj w większą kostkę, ząbki czosnku przepuść przez praskę.
  2. Boczniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zwróć na to szczególną uwagę, ponieważ między blaszki lubią dostawać się zanieczyszczenia, podobnie bywa z kapeluszami. Od razu odetnij niewielki kawałek twardej część trzonka, ona nie zmięknie w czasie gotowania. Odkrój też pozostałą część nóżki, pokrój je na mniejsze kawałki, te przydadzą się później. Z kolei główki potnij w paseczki.
  3. Do garnka wlej olej, dorzuć liście i ziele angielskie. Dodaj też od razu, marchewki, pietruszkę, seler i cebulę. Smaż (na średnim ogniu) przez kilka minut, żeby warzywa skruszały i nabrały głębszego smaku. Przemieszaj je od czasu do czasu.
  4. Do garnka wlej wodę, dosyp imbir, paprykę, zetrzyj gałkę, dosyp pieprz i sól do smaku. Przeciśnij też do środka ząbki czosnku i wrzuć nóżki boczniakowe. Zaczekaj, aż wywar zawrze i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  5. Dorzuć boczniaki pokrojone w paseczki i tym razem gotuj aż 30 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Niech całość pogotuje się jeszcze przez 5 minut. Wolańska pomidorowa z boczniakami jest gotowa, ale dla pewności możesz spróbować odrobinę i w razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku.