To ciasto to malinowa bomba w najlepszym tego słowa znaczeniu. Jest tu wszystko: świeże maliny w galaretce, malinowy kisiel z soku, malinowy dżem, a do tego jeszcze wspaniale puszysty biszkopt i delikatna masa budyniowa.
Jeśli masz w lodówce ostatnie świeże maliny z ogrodu lub udało ci się kupić je w promocji – nawet się nie zastanawiaj. Ten przepis to sposób na ich wykorzystanie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, a jednocześnie efektowne i idealne na rodzinne spotkania.
Getty Images, MariaBrzostowska
Jak zrobić ciasto potrójnie malinowe?
To ciasto składa się z kilku warstw, ale nie daj się przestraszyć – wszystko robi się etapami, a efekt wart jest każdej minuty. Na dole klasyczny biszkopt, delikatnie nasączony, potem cienka warstwa dżemu malinowego, następnie lekka masa budyniowa, malinowa galaretka i świeże maliny. Choć na pozór może brzmieć odrobinę skomplikowanie, to nic bardziej mylnego! To prosty deser, który zrobisz szybciej niż mogłoby się wydawać.
Przepis na ciasto potrójnie malinowe
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny, woda i 1 łyżka cukru do nasączenia
Składniki na warstwy malinowe:
- 1 mały słoiczek dżemu malinowego (ok. 200 g)
- Ok. 400 g świeżych malin
- 2 opakowania czerwonej galaretki malinowej
- Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 600 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka z cukrem na jasną masę, a potem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsyp do żółtek przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj, potem połącz z białkami. Wylej masę do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 170°C (góra-dół). Odstaw do wystudzenia.
- Nasącz biszkopt. Wymieszaj kilka łyżek wody z sokiem z cytryny i cukrem. Lekko nasącz wystudzony biszkopt za pomocą pędzelka lub łyżki.
- Posmaruj biszkopt dżemem. Rozprowadź cienką warstwę dżemu malinowego na całej powierzchni ciasta.
- Pora na masę budyniową. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mieszankę z proszkiem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, aż zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Połącz budyń z masłem. Masło utrzyj w tym celu najpierw na puszystą masę, dodawaj po łyżce wystudzony budyń i miksuj, aż masa będzie jednolita. Wyłóż ją na warstwę dżemu i wyrównaj.
- Na powierzchni ułóż świeże maliny – jedna obok drugiej, równomiernie.
- Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku, ostudź. Gdy zacznie lekko tężeć, wylej na maliny. Trzymaj ciasto w lodówce przez kilka godzin, aż całość dobrze się zwiąże.

















