Miodownik z kremem z kaszy manny należy do klasyki bożonarodzeniowych wypieków, a przepis na niego pochodzi z innego naszego serwisu - PrzyslijPrzepis.pl. Pachnące miodem blaty trzymają w ryzach prosty krem z grysiku, a smak ożywia kilka łyżek dodatku ze słoiczka - najlepiej w domowej wersji. Dołącz do ponad 100 000 osób, które sprawdziły już to ciasto. Całkiem możliwe, że już u kogoś go próbowałaś, ale wydało ci się tak pracochłonne, że nawet nie prosiłaś wcześniej o przepis. Wygląda misternie, ale wymaga głównie odrobiny wytrwałości i cierpliwości. Żadnych skomplikowanych technik. Kroi się bajecznie, nie przyklejając do noża i jest mięciutkie.
Jeśli myślisz już o tym, co podasz na święta, na kanale MojeGotowanie.pl na messengerze znajdziesz też inne propozycje deserów, którymi zrobisz wrażenie na rodzinie i w towarzystwie. Rodzinie na pewno oprócz miodownika zasmakuje też ciasto kremowa liryka - przekładaniec bez pieczenia. Zajrzyj po przepis.
Jak zrobić ten miodownik z kremem z kaszy manny? Praktyczne wskazówki
Jeśli masz przynajmniej 2 takie same blachy o wymiarach 25 x 35 cm, przyspieszysz znacznie przygotowanie (wypiek) blatów. Wtedy możesz włożyć do piekarnika równocześnie 2 blaty, bez czekania na każdy pojedynczy. Ogólnie, warto mieć dodatkową blaszkę w tym samym rozmiarze, jeśli często robisz przekładane ciasta z blatami.
Nie przesadzaj z długością pieczenia, by nie przesuszyć ciasta. Blaty piecz jak spód z kruchego ciasta - po ok. 12 minut, do zrumienienia. Jeśli zależy ci, by miodownik był równy jak stół (by wierzch ciasta nie wyglądał na wybrzuszony), przed ułożeniem na wierzchu 4. blatu odwróć go spodem na górę - by był widoczny.
Przepis na hitowy miodownik z kaszą manną
Składniki na ciasto (na formę 25 x 35 cm):
- 3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
Składniki na krem z kaszy manny:
- 12 łyżek kaszy manny
- 250 g masła
- 1200 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- ok. 20 g masła
- ok. 4 łyżki mleka
Dodatkowo: orzechy włoskie lub wiórki kokosowe do posypania i kilka łyżek powideł (najlepiej domowych) do przesmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zrób krem z kaszy manny: wsyp do garnka kaszę manną, cukier i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż zgęstnieje jednocześnie mieszając, by się nie przypaliło. Weź pod uwagę, że po zestawieniu z ognia masa jeszcze zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odłóż na bok.
- Przygotuj ciasto (spody) na miodownik z kaszą manną: przełóż wszystkie składniki na ciasto do miski lub misy robota i zagnieć (ręcznie lub za pomocą końcówki robota z hakiem).
- Przełóż ciasto na blat posypany lekko mąką i zagniataj jeszcze chwilę. Pokrój ciasto na 4 równe części (najlepiej z użyciem wagi kuchennej). 1 część odłóż, pozostałe schowaj do lodówki.
- Rozwałkuj pierwszą część i wyłóż nią blachę wyłożoną wcześniej papierem. Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu) i piecz na złoty kolor ok. 12 minut - aż spód się zezłoci. Powtórz czynności z pozostałymi częściami ciasta.
- Wystudź wszystkie spody.
- Dokończ krem: do miski przełóż 250 g masła w temp. pokojowej i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo wystudzoną kaszę manną. Podziel krem na 3 równe części.
- Posmaruj kremem upieczone spody, układając blaty jeden na drugim. Na wierzchu powinien być 4. blat. Przed położeniem na wierzch ciasta, odwróć go, by spód był na wierzchu - wtedy góra ciasta będzie równa.
- Posmaruj wierzch ciasta cienką warstwą powideł.
- Zrób polewę: przełóż do miski składniki na polewę, rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą lub w mikrofalówce. Wymieszaj starannie i polej ciasto. Posyp pokruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i włóż na całą noc do lodówki.
Źródło przepisu: PrzyslijPrzepis.pl (Autorka: @smaki-katriny).
















