Miodownik z kremem z kaszy manny należy do klasyki bożonarodzeniowych wypieków, a przepis na niego pochodzi z innego naszego serwisu - PrzyslijPrzepis.pl. Pachnące miodem blaty trzymają w ryzach prosty krem z grysiku, a smak ożywia kilka łyżek dodatku ze słoiczka - najlepiej w domowej wersji. Dołącz do ponad 100 000 osób, które sprawdziły już to ciasto. Całkiem możliwe, że już u kogoś go próbowałaś, ale wydało ci się tak pracochłonne, że nawet nie prosiłaś wcześniej o przepis. Wygląda misternie, ale wymaga głównie odrobiny wytrwałości i cierpliwości. Żadnych skomplikowanych technik. Kroi się bajecznie, nie przyklejając do noża i jest mięciutkie.

Jeśli myślisz już o tym, co podasz na święta, na kanale MojeGotowanie.pl na messengerze znajdziesz też inne propozycje deserów, którymi zrobisz wrażenie na rodzinie i w towarzystwie. Rodzinie na pewno oprócz miodownika zasmakuje też ciasto kremowa liryka - przekładaniec bez pieczenia. Zajrzyj po przepis.

Jak zrobić ten miodownik z kremem z kaszy manny? Praktyczne wskazówki

Jeśli masz przynajmniej 2 takie same blachy o wymiarach 25 x 35 cm, przyspieszysz znacznie przygotowanie (wypiek) blatów. Wtedy możesz włożyć do piekarnika równocześnie 2 blaty, bez czekania na każdy pojedynczy. Ogólnie, warto mieć dodatkową blaszkę w tym samym rozmiarze, jeśli często robisz przekładane ciasta z blatami. 

Nie przesadzaj z długością pieczenia, by nie przesuszyć ciasta. Blaty piecz jak spód z kruchego ciasta - po ok. 12 minut, do zrumienienia. Jeśli zależy ci, by miodownik był równy jak stół (by wierzch ciasta nie wyglądał na wybrzuszony), przed ułożeniem na wierzchu 4. blatu odwróć go spodem na górę - by był widoczny. 

Przepis na hitowy miodownik z kaszą manną

Składniki na ciasto (na formę 25 x 35 cm):

  • 3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny

Składniki na krem z kaszy manny:

  • 12 łyżek kaszy manny
  • 250 g masła
  • 1200 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • ok. 20 g masła
  • ok. 4 łyżki mleka

Dodatkowo: orzechy włoskie lub wiórki kokosowe do posypania i kilka łyżek powideł (najlepiej domowych) do przesmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób krem z kaszy manny: wsyp do garnka kaszę manną, cukier i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż zgęstnieje jednocześnie mieszając, by się nie przypaliło. Weź pod uwagę, że po zestawieniu z ognia masa jeszcze zgęstnieje. 
  2. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odłóż na bok. 
  3. Przygotuj ciasto (spody) na miodownik z kaszą manną: przełóż wszystkie składniki na ciasto do miski lub misy robota i zagnieć (ręcznie lub za pomocą końcówki robota z hakiem).
  4. Przełóż ciasto na blat posypany lekko mąką i zagniataj jeszcze chwilę. Pokrój ciasto na 4 równe części (najlepiej z użyciem wagi kuchennej). 1 część odłóż, pozostałe schowaj do lodówki.
  5. Rozwałkuj pierwszą część i wyłóż nią blachę wyłożoną wcześniej papierem. Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu) i piecz na złoty kolor ok. 12 minut - aż spód się zezłoci. Powtórz czynności z pozostałymi częściami ciasta. 
  6. Wystudź wszystkie spody. 
  7. Dokończ krem: do miski przełóż 250 g masła w temp. pokojowej i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo wystudzoną kaszę manną. Podziel krem na 3 równe części. 
  8. Posmaruj kremem upieczone spody, układając blaty jeden na drugim. Na wierzchu powinien być 4. blat. Przed położeniem na wierzch ciasta, odwróć go, by spód był na wierzchu - wtedy góra ciasta będzie równa. 
  9. Posmaruj wierzch ciasta cienką warstwą powideł. 
  10. Zrób polewę: przełóż do miski składniki na polewę, rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą lub w mikrofalówce. Wymieszaj starannie i polej ciasto. Posyp pokruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i włóż na całą noc do lodówki. 

Źródło przepisu: PrzyslijPrzepis.pl (Autorka: @smaki-katriny).