Deser to „kropka nad i” udanego obiadu - jeśli się nie pojawi, można się rozczarować. Zamiast wyrabiać i czekać na ciasto drożdżowe czy mieć nadzieję na to, by kapryśny biszkopt wyszedł jak trzeba, zrób inne proste ciasto na spód pysznej tarty z truskawkami i kremem z mascarpone. W 2 kolorach i 2 smakach. Wychodzi zawsze i bez stresu. To wypiek idealny na lato.
Jak zrobić oryginalną, a jednocześnie szybką i prostą tartę?
Deser Pani Ewy wyróżnia się podrośniętym, kraciastym spodem. Tego typu krateczka zwykle zdobi wierzch placków i różnych tart, a u znanej kucharki solidnie wyrosła i znalazła się na spodzie - tworząc w przekroju dekoracyjną szachownicę z jasnego i kakaowego ciasta. Wyrasta ono na proszku do pieczenia połączonym z sodą oczyszczoną.
Na nim znajdziesz prosty waniliowy krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany, a wszystko wieńczy błyszcząca rozetka - ułożony z plasterków truskawek „kwiat” pokryty tężejącą galaretką. Pozostałą galaretkę po posmarowaniu wierzchu możecie zjeść lub przechować na jutrzejszy deser i podać z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru, skórki startej z cytryny i soku cytrynowego.
Przepis na tartę z truskawkami od Ewy Wachowicz
Składniki:
- 250 g mąki + mąka do podsypania
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka kakao
Składniki na krem:
- 350 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki
Składniki na wierzch:
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- listki mięty do ozdoby
Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania i podsypania formy.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia na stolnicę lub blat roboczy.
- Dodaj cukier i zimne masło, przesiekaj.
- Zrób kopczyk, a w środku dołeczek. Wbij do środka żółtka i dodaj śmietanę. Wymieszaj nożem i wyrób ręcznie na gładkie i jednolite ciasto.
- Podzlel je na 2 równe części. Jedną część odłóż, do 2 dodaj kakao i wyrób ponownie.
- Przełóż do osobnych woreczków i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po upływie tego czasu zacznij nagrzewać piekarnik na 180 st. C. Oba kawałki ciasta rozwałkuj, jednocześnie podsypując mąką i pokrój obie części w paski.
- Wysmaruj formę masłem i podsyp bułką tartą.
- Rozłóż naprzemiennie pokrojone paski na spodzie formy do tarty. Sklej brzegi.
- Pokłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia obciąż (np. suchą fasolą lub kulkami do „ślepego” pieczenia) i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 20 minut.
- Usuń obciążenie, papier i dopiecz przez ostatnie 10 minut bez dodatków. Wystudź.
- Przygotuj krem: do zimnego serka mascarpone dodaj wydrążone wnętrze laski wanilii, dodaj cukier puder i zmiksuj. Osobno ubij śmietankę kremówkę, wymieszaj delikatnie łyżką i wyłóż na spód tarty.
- Truskawki umyj, osusz, obierz z szypułek i pokrój w plastry. Rozłóż na kremie dookoła, tworząc rozetę. Włóż do lodówki.
- W międzyczasie rozpuść galaretkę we wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj truskawki tężejącą galaretką.
- Włóż do lodówki na parę godzin, a na chwilę przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl
















