Deser to „kropka nad i” udanego obiadu - jeśli się nie pojawi, można się rozczarować. Zamiast wyrabiać i czekać na ciasto drożdżowe czy mieć nadzieję na to, by kapryśny biszkopt wyszedł jak trzeba, zrób inne proste ciasto na spód pysznej tarty z truskawkami i kremem z mascarpone. W 2 kolorach i 2 smakach. Wychodzi zawsze i bez stresu. To wypiek idealny na lato.

Jak zrobić oryginalną, a jednocześnie szybką i prostą tartę?

Deser Pani Ewy wyróżnia się podrośniętym, kraciastym spodem. Tego typu krateczka zwykle zdobi wierzch placków i różnych tart, a u znanej kucharki solidnie wyrosła i znalazła się na spodzie - tworząc w przekroju dekoracyjną szachownicę z jasnego i kakaowego ciasta. Wyrasta ono na proszku do pieczenia połączonym z sodą oczyszczoną. 

Na nim znajdziesz prosty waniliowy krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany, a wszystko wieńczy błyszcząca rozetka - ułożony z plasterków truskawek „kwiat” pokryty tężejącą galaretką. Pozostałą galaretkę po posmarowaniu wierzchu możecie zjeść lub przechować na jutrzejszy deser i podać z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru, skórki startej z cytryny i soku cytrynowego.

Przepis na tartę z truskawkami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki + mąka do podsypania
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka kakao

Składniki na krem:

  • 350 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki

Składniki na wierzch:

  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • listki mięty do ozdoby 

Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania i podsypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia na stolnicę lub blat roboczy. 
  2. Dodaj cukier i zimne masło, przesiekaj. 
  3. Zrób kopczyk, a w środku dołeczek. Wbij do środka żółtka i dodaj śmietanę. Wymieszaj nożem i wyrób ręcznie na gładkie i jednolite ciasto.
  4. Podzlel je na 2 równe części. Jedną część odłóż, do 2 dodaj kakao i wyrób ponownie. 
  5. Przełóż do osobnych woreczków i włóż do lodówki na 30 minut. 
  6. Po upływie tego czasu zacznij nagrzewać piekarnik na 180 st. C. Oba kawałki ciasta rozwałkuj, jednocześnie podsypując mąką i pokrój obie części w paski. 
  7. Wysmaruj formę masłem i podsyp bułką tartą. 
  8. Rozłóż naprzemiennie pokrojone paski na spodzie formy do tarty. Sklej brzegi. 
  9. Pokłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia obciąż (np. suchą fasolą lub kulkami do „ślepego” pieczenia) i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 20 minut. 
  10. Usuń obciążenie, papier i dopiecz przez ostatnie 10 minut bez dodatków. Wystudź. 
  11. Przygotuj krem: do zimnego serka mascarpone dodaj wydrążone wnętrze laski wanilii, dodaj cukier puder i zmiksuj. Osobno ubij śmietankę kremówkę, wymieszaj delikatnie łyżką i wyłóż na spód tarty. 
  12. Truskawki umyj, osusz, obierz z szypułek i pokrój w plastry. Rozłóż na kremie dookoła, tworząc rozetę. Włóż do lodówki. 
  13. W międzyczasie rozpuść galaretkę we wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj truskawki tężejącą galaretką. 
  14. Włóż do lodówki na parę godzin, a na chwilę przed podaniem udekoruj listkami mięty. 

Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl