Na dobry sernik bez pieczenia składa się kilka rzeczy. Liczy się spód, galaretka i owoce, ale zdecydowanie najważniejsze jest serce tego ciasta, czyli masa serowa. To właśnie od niej zależy finalna konsystencja deseru oraz to, czy będzie się dobrze kroił i ładnie prezentował. Poznaj więc najlepsze połączenie dwóch serów, które gwarantuje sukces za każdym razem. 

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Zacznij od dobrej bazy

Niektórzy robią sernik na zimno z serków homogenizowanych, inni sięgają po zwykły twaróg, a nie brakuje też takich, którzy jako bazy używają jogurtu greckiego. Który wybór będzie najlepszy? My stawiamy na połączenie mielonego twarogu z mascarpone, bo taki duet wychodzi idealnie kremowy i aksamitny.

Do tego oczywiście potrzebne będą jeszcze cukier i wanilia dla smaku oraz żelatyna, która sprawi, że całość pięknie stężeje. Ważne są tylko dokładne proporcje, bo inaczej masa może wyjść zbyt lejąca i wypłynąć z tortownicy lub wręcz przeciwnie - stać się twarda jak kamień. Zobacz więc sprawdzony przepis poniżej i trzymaj się podanych tam ilości każdego składnika. 

Sernik na zimno z truskawkami - przepis

Składniki:

na spód:

  • 180 g kruchych ciasteczek lub herbatników
  • 80 g masła

na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

do dekoracji:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wrzątku
  • 250 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania spodu, czyli drobno pokrusz ciasteczka i rozpuść masło w rondelku. Przestudzone masło wymieszaj z ciasteczkową mączką na masę o konsystencji mokrego piasku. Przesyp całość na dno tortownicy i mocno ugnieć spodem szklanki, aby uzyskać równiutki spód. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
  2. Teraz weź się za masę twarogową. W połowie szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuść żelatynę i odstaw całość do napęcznienia na 10 minut. 
  3. W dużej misce zmiksuj mielone twaróg z mascarpone i cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do wymieszanej masy dodaj napęczniałą żelatynę i raz jeszcze zmiksuj całość.
  4. Gotową masę serową wylej na kruchy spód i wstaw sernik na zimno do lodówki na około godzinę.
  5. W międzyczasie rozpuść 2 galaretki truskawkowe w 800 ml wrzątku i odstaw całość do wystudzenia. Przygotuj też truskawki, czyli umyj je i pozbądź się szypułek. 
  6. Po godzinie na masie serowej ułóż świeże truskawki i zalej całość tężejącą galaretką. Tak przygotowany sernik na zimno wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.