Na dobry sernik bez pieczenia składa się kilka rzeczy. Liczy się spód, galaretka i owoce, ale zdecydowanie najważniejsze jest serce tego ciasta, czyli masa serowa. To właśnie od niej zależy finalna konsystencja deseru oraz to, czy będzie się dobrze kroił i ładnie prezentował. Poznaj więc najlepsze połączenie dwóch serów, które gwarantuje sukces za każdym razem.
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Zacznij od dobrej bazy
Niektórzy robią sernik na zimno z serków homogenizowanych, inni sięgają po zwykły twaróg, a nie brakuje też takich, którzy jako bazy używają jogurtu greckiego. Który wybór będzie najlepszy? My stawiamy na połączenie mielonego twarogu z mascarpone, bo taki duet wychodzi idealnie kremowy i aksamitny.
Do tego oczywiście potrzebne będą jeszcze cukier i wanilia dla smaku oraz żelatyna, która sprawi, że całość pięknie stężeje. Ważne są tylko dokładne proporcje, bo inaczej masa może wyjść zbyt lejąca i wypłynąć z tortownicy lub wręcz przeciwnie - stać się twarda jak kamień. Zobacz więc sprawdzony przepis poniżej i trzymaj się podanych tam ilości każdego składnika.
Sernik na zimno z truskawkami - przepis
Składniki:
na spód:
- 180 g kruchych ciasteczek lub herbatników
- 80 g masła
na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
do dekoracji:
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wrzątku
- 250 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania spodu, czyli drobno pokrusz ciasteczka i rozpuść masło w rondelku. Przestudzone masło wymieszaj z ciasteczkową mączką na masę o konsystencji mokrego piasku. Przesyp całość na dno tortownicy i mocno ugnieć spodem szklanki, aby uzyskać równiutki spód. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
- Teraz weź się za masę twarogową. W połowie szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuść żelatynę i odstaw całość do napęcznienia na 10 minut.
- W dużej misce zmiksuj mielone twaróg z mascarpone i cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do wymieszanej masy dodaj napęczniałą żelatynę i raz jeszcze zmiksuj całość.
- Gotową masę serową wylej na kruchy spód i wstaw sernik na zimno do lodówki na około godzinę.
- W międzyczasie rozpuść 2 galaretki truskawkowe w 800 ml wrzątku i odstaw całość do wystudzenia. Przygotuj też truskawki, czyli umyj je i pozbądź się szypułek.
- Po godzinie na masie serowej ułóż świeże truskawki i zalej całość tężejącą galaretką. Tak przygotowany sernik na zimno wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

















