Australijskie ciasto z dżemem (znane również jako lamingtony) to niemal kultowy deser w tym kraju. Pochodzi z Queensland i zostało nazwane tak na cześć lorda Lamingtona, gubernatora stanu z końca XIX wieku. Od tamtego czasu wciąż jest popularne, i nic dziwnego. Puszysty biszkopt przełożony malinowym dżemem, a do tego czekoladowa polewa i wiórki smakują cudownie. Nie znam nikogo, kto, by go nie lubił.
Jak zrobić australijskie ciasto z dżemem?
Lamingtony przygotujesz w bardzo prosty sposób. Na początek zrób ucierane ciasto waniliowe w niemal tradycyjny sposób. Jedyną różnicą jest podgrzanie mleka i masła oraz gorące wlanie tych składników do przygotowanej wcześniej jajecznej masy. Ten prosty trik sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże, nie wysycha i jest przyjemnie wilgotne.
Upieczone ciasto przekrój na 2 blaty i posmaruj jeden z nich dżemem malinowym (możesz użyć ulubionego dżemu, ważne, by nie był rzadki). Włóż całość do lodówki, a po godzinie udekoruj polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tradycyjnie ciasto przed dekorowaniem kroi się na kwadraty i każdy oddzielnie oblewa czekoladą oraz obsypuje wiórkami, jednak ja wolę prostszą wersję, która jest równie pyszna.
Przepis na australijskie ciasto z dżemem
Składniki na ciasto waniliowe:
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 195 g drobnego cukru
- 185 g mleka
- 80 g masła
- 22 g oleju
- 14 g ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 20 g brązowego cukru
- 310 g śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- 200 g dżemu malinowego
- 300 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
- Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier Ubij całość na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość).
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki. Wymieszaj łopatką do połączenia (ciasto będzie dość gęste).
- Masło pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Wlej do niego masło. Całość podgrzej do rozpuszczenia, cały czas mieszając.
- Połowę gorącego mleka z masłem wlej do ciasta razem z olejem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj. Wlej pozostałe mleko, ponownie wymieszaj, aż powstanie dość rzadkie ciasto.
- Przelej je do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ostudź całkowicie. Następnie przekrój na dwa blaty. Spód ciasta posmaruj dżemem malinowym, nakryj drugim blatem. Dociśnij lekko i włóż całość do lodówki na godzinę.
- W tym czasie zrób polewę czekoladową. Do miski wlej kremówkę, dodaj cukier, czekoladę i pokrojone w kosteczkę masło. Podgrzej całość w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.
- Ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj polewą czekoladową oraz obsyp wiórkami kokosowymi.
Adobe Stock, Nelea Reazanteva
















