Australijskie ciasto z dżemem (znane również jako lamingtony) to niemal kultowy deser w tym kraju. Pochodzi z Queensland i zostało nazwane tak na cześć lorda Lamingtona, gubernatora stanu z końca XIX wieku. Od tamtego czasu wciąż jest popularne, i nic dziwnego. Puszysty biszkopt przełożony malinowym dżemem, a do tego czekoladowa polewa i wiórki smakują cudownie. Nie znam nikogo, kto, by go nie lubił.

Jak zrobić australijskie ciasto z dżemem?

Lamingtony przygotujesz w bardzo prosty sposób. Na początek zrób ucierane ciasto waniliowe w niemal tradycyjny sposób. Jedyną różnicą jest podgrzanie mleka i masła oraz gorące wlanie tych składników do przygotowanej wcześniej jajecznej masy. Ten prosty trik sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże, nie wysycha i jest przyjemnie wilgotne.

Upieczone ciasto przekrój na 2 blaty i posmaruj jeden z nich dżemem malinowym (możesz użyć ulubionego dżemu, ważne, by nie był rzadki). Włóż całość do lodówki, a po godzinie udekoruj polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tradycyjnie ciasto przed dekorowaniem kroi się na kwadraty i każdy oddzielnie oblewa czekoladą oraz obsypuje wiórkami, jednak ja wolę prostszą wersję, która jest równie pyszna.

Przepis na australijskie ciasto z dżemem

Składniki na ciasto waniliowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 195 g drobnego cukru
  • 185 g mleka 
  • 80 g masła 
  • 22 g oleju
  • 14 g ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 20 g brązowego cukru
  • 310 g śmietanki kremówki 

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu malinowego
  • 300 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
  2. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier Ubij całość na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość).
  3. Do masy jajecznej dodaj suche składniki. Wymieszaj łopatką do połączenia (ciasto będzie dość gęste).
  4. Masło pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Wlej do niego masło. Całość podgrzej do rozpuszczenia, cały czas mieszając.
  5. Połowę gorącego mleka z masłem wlej do ciasta razem z olejem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj. Wlej pozostałe mleko, ponownie wymieszaj, aż powstanie dość rzadkie ciasto.
  6. Przelej je do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny do tzw. suchego patyczka.
  7. Upieczone ciasto ostudź całkowicie. Następnie przekrój na dwa blaty. Spód ciasta posmaruj dżemem malinowym, nakryj drugim blatem. Dociśnij lekko i włóż całość do lodówki na godzinę.
  8. W tym czasie zrób polewę czekoladową. Do miski wlej kremówkę, dodaj cukier, czekoladę i pokrojone w kosteczkę masło. Podgrzej całość w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.
  9. Ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj polewą czekoladową oraz obsyp wiórkami kokosowymi.

Adobe Stock, Nelea Reazanteva