Wiele razy pisałam o cioci Krysi, która jest prawdziwą królową kulinariów. Jej zupy i przetwory nie mają sobie równych, a desery z powodzeniem mogłyby być sprzedawane w luksusowych cukierniach. Wygląd to jednak nie wszystko - wszystkie dania cioci są tak pyszne, że na samą myśl cieknie ślinka. Wilgotny i puszysty placek ze śliwkami okazał się kolejnym słodkim hitem w naszym repertuarze rodzinnym. Na szczęście mam przepis, więc na pewno upiekę go jeszcze we wrześniu, gdy śliwki są najlepsze i najbardziej soczyste. Ciocia Krysia wierzch zwieńczyła kruszonką, ja jednak odrobinkę zmodyfikuję przepis i posypię szczodrze placek cukrem pudrem.
Przepis cioci Krysi na wilgotny placek ze śliwkami
Ciocia Krysia przygotowuje to ciasto w blaszce o wymiarach 24x36 cm.
Składniki:
- 650 g śliwek (najlepiej węgierek, ale może być inna odmiana, którą akurat masz pod ręką)
- odrobina cynamonu
- kostka masła
- 5 jajek
- 230 g drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru wanilinowego
- 600 g mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- do posypania zamiast kruszonki: cukier puder
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
- Śliwki umyj, usuń z nich ogonki i pestki. Podziel na połówki, chyba że wolisz jeszcze mniejsze cząstki, wtedy pokrój na małe kawałki.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka umieść w dużej misce, ubij na lśniącą pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Stopniowo dodawaj żółtka, nie przerywaj jednak miksowania.
- Cienką strużką wlej ostudzone masło, nie przerywaj nadal miksowania.
- Dodaj proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i mąkę pszenną. Wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej masę do blachy.
- Śliwki delikatnie obsyp cynamonem i mąką ziemniaczaną i poukładaj na cieście (skórką w stronę ciasta).
- Piecz przez około 45-50 minut. Gotowy placek posyp cukrem pudrem, a jeśli wolisz wersję na bogato, możesz też przygotować najprostszą kruszonkę z 2 części mąki, 1 części masła i 1 części cukru. Oczywiście kruszonką posyp ciasto przed pieczeniem.
Co można zmienić w przepisie cioci Krysi?
Jeśli nie przepadasz za cynamonem, możesz nie dodawać go do śliwek. Ja uważam jednak, że to trafiony dodatek - ciasto ma dzięki niemu lekko korzenną, jesienną nutkę. Ten przepis to propozycja pod właściwie dowolne owoce. Teraz trwa sezon na śliwki, ale możesz przygotować placek z gruszkami albo malinami, które we wrześniu również są pyszne. Latem ciasto będzie dobrze smakować z truskawkami, jagodami, morelami albo borówkami amerykańskimi.
Jak efektownie serwować placek?
Chociaż placek ze śliwkami cioci Krysi sam w sobie prezentuje się pięknie, jeśli chcesz podać go gościom, możesz zadbać oczywiście o dodatkową oprawę. Pokrój ciasto na kwadraty i podawaj np. z gałką lodów waniliowych albo kleksem bitej śmietany. Koloru doda listek świeżej mięty, a przyjemnego posmaku odrobinka słonego karmelu.
















