Zawsze najbardziej lubię przepisy przetestowane już przez kogoś innego - wtedy wiem, że na pewno się udadzą, a rodzina będzie zadowolona. Ten prosty placek ze śliwkami robiłam już w tym roku chyba ze 4 razy. Przepis dała mi przewodnicząca trójki klasowej z klasy mojej córki. Śmiała się przy tym, że to idealny pomysł dla początkujących, bo nawet jej 10-letnia siostrzenica bez problemu dała radę sama zrobić ciasto. Banalnie prosta masa, dużo owoców i wierzch z kruszonką - jesienią chyba nic mi więcej nie trzeba do szczęścia. No, może oprócz dużego kubka kawy i ciekawej książki.
Jeśli szukasz innych przepisów na desery ze śliwkami, koniecznie zerkaj na kanał nadawczy MojeGotowanie.pl na Messengerze. Regularnie pojawiają się tam najlepsze inspiracje od redakcji.
Przepis na proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 700 g śliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
- 1/2 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania:
- Ciasto możesz przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm. Najpierw roztop kostkę masła i odstaw ją do wystudzenia.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gdy masło stygnie, przygotuj śliwki. Umyj je dokładnie, pozbaw ogonków i pestek. Pokrój na ćwiartki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
- Do miski wybij 5 jajek, wsyp cukier. Zmiksuj, aż masa będzie puszysta, najlepiej na najwyższych obrotach miksera.
- Teraz zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj roztopione masło, nie przerywając miksowania.
- Dodaj partiami mąkę i proszek do pieczenia. Lepiej nie używaj już miksera, wystarczy jeśli wmieszasz te składniki łyżką albo trzepaczką.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki układaj na cieście - skórką do powierzchni ciasta. Możesz je wcześniej leciutko obsypać mąką.
- Na sam koniec ciasto posyp kruszonką. Przygotuj ją z 1/2 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru i 1/4 kostki masła - wystarczy, że wymienione składniki leciutko rozetrzesz w palcach. Wysyp grudki na owoce.
- Ciasto ze śliwkami piecz przez 60-70 minut. Nie wydłużaj czasu pieczenia, bo placek może stać się suchy. Po upieczeniu leciutko uchyl drzwiczki piekarnika, ale nie wyjmuj od razu placka. Pozostaw go jeszcze przez 10 minut, a dopiero potem wyciągnij.
- Lekko ciepłe ciasto możesz dodatkowo oprószyć odrobiną cukru pudru.
Jak przechowywać ten placek, by dłużej był świeży?
Wystudzone ciasto najlepiej przechowywać w lodówce pod kloszem, wtedy zachowa świeżość przez mniej więcej 4 dni. Jeśli nie chcesz wkładać go do lodówki, możesz luźno owinąć wypiek papierem śniadaniowym i umieścić w torbie, a potem schować w suchymi miejscu. W taki sposób ciasto ze śliwkami można przechowywać przez około 2 dni.
















