Gdy raz przygotowałam ten wypiek, ciasta typu pleśniak i malinowa chmurka poszły w odstawkę. Tu jest wszystko, czego mi trzeba – kruchy spód rozpływający się w ustach maślaną rozkoszą, owocowe wypełnienie z marzeń „jesieniary" i delikatna pianka o waniliowym smaku. Puszkowe wykończenie jest lekkie, ale bardzo stabilne – nie trzeba się obawiać, że opadnie, wklęśnie lub puści wodę i rozmoczy ciasto. Cała kompozycja jest tak smaczna, że nie trzeba już żadnej kruszonki jak do klasycznych wypieków ze śliwkami.  

Jak przygotować śliwki do ciasta?

Mój przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką jest „kuloodporny" – nic tu nie nasiąka, i nie powstaje zakalec, a pianka trzyma się na szczycie sztywno niczym warta cukrowa. Trzeba tylko znać kilka prostych trików. Przede wszystkim chodzi o przygotowanie owoców. Wybierz dojrzałe, ale ciągle mięsiste, nieprzerośnięte węgierki. Pokrój je w połówki i usuń pestki. I teraz kluczowa sprawa: wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Skrobia będzie łapać wytapiający się z nich sok i od razu go zagęści. Dzięki temu kruchy spód nie tylko nie nasiąknie, ale także stworzy się apetyczna warstwa owocowa niczym frużelina. Możesz także oprószyć śliwki ulubionymi przyprawami korzennymi, na przykład mieszanką cynamonu i kardamonu. 

Ważne jest także, by lekko podpiec spód. Dzięki temu wyrośnie, zanim nałożysz obciążenie i nie zrobi się zakalec. Możesz dodatkowo posypać go bułka tartą lub kaszą manną, żeby stworzyć barierę między nim a śliwkami. Zapamiętaj również, żeby układać owoce skórką do dołu. 

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką – przepis

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na piankę budyniową:

  • 5 białek  
  • 1 szklanka cukru  
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru  
  • 1/3 szklanki oleju 

Ponadto:

  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników (pamiętaj, że masło i jajka powinny być zimne). Włóż je do lodówki na minimum 30 minut. 
  2. Wyłóż foremkę o wymiarach 33 x 22 cm schłodzonym ciastem (możesz je rozwałkować lub zetrzeć na tarce i docisnąć). Nakłuj je widelcem i piecz przez około 15 minut w 180°C. Wystudź.
  3. Pokrój śliwki w połówki i usuń pestki. Wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną. Wyłóż je na kruchy spód.
  4. Ubij białka. Stopniowo dodawaj cukier. Powstanie gęsta, błyszcząca masa. Dodaj do niej waniliowy proszek budyniowy (możesz także wykorzystać malinowy, wtedy pianka będzie miała ładny, lekko różowy kolor). Zmiksuj do połączenia. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i znów krótko zmieszaj. 
  5. Wylej piankową masę na śliwki. Wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz przez około 30 minut w 180°C.

Jak podawać kruchy placek ze śliwkami i pianką?

Skoro już tworzymy deser dekadencki do granic możliwości, warto popisać się jeszcze polewą. Gdy udekorujesz nią elegancki kwadracik ciasta, zrobisz duże wrażenie na gościach, którzy spodziewali się raczej kruszonki. Genialnie sprawdzi się sos karmelowy z solą morską. By go przyrządzić, potrzebujesz:

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczyptę soli morskiej

Wsyp cukier do rondla z grubym dnem i rozprowadzić kryształki równomiernie po całej powierzchni. Zacznij podgrzewać i czekaj, aż się rozpuści i zarumieni, ale staraj się go nie mieszać. Zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści, po czym wlej śmietankę (ostrożnie, bo może pryskać). Połącz ją z karmelem na jednolity sos. Dopraw solą morską, by przełamać słodycz. Wystudź i użyj do polania ciasta śliwkowego z budyniową pianką.