Kruche ciasto ze śliwkami to idealny wypiek na jesienne dni. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś, koniecznie to nadrób. Teraz gdy śliwki węgierki są najsłodsze i najbardziej aromatyczne (mają też najmniej soku), smakują wyśmienicie w tym prostym cieście. Choć to z pozoru zwykły przepis na kruchy spód ze śliwkami, to dwa sekretne dodatki sprawiają, że smakuje wyjątkowo.

Waniliowy spód i migdałowa kruszonka

Kruchy spód do śliwek robię w tradycyjny sposób. Jego smak podkręcam cukrem i aromatem waniliowym. Dzięki nim ciasto przepięknie pachnie, a do tego lepiej smakuje. Możesz do ciasta dodać również ziarenka z laski wanilii, też będą świetnie pasować (akurat nie miałam w szafce, a sklepy były już pozamykane). 

Natomiast kruszonkę do ciasta robię z mielonymi migdałami. Dzięki nim ma lekko orzechowy smak, który świetnie pasuje do śliwek. Samodzielnie mielę migdały w młynku do kawy, są wtedy bardziej aromatyczne, ale możesz również użyć gotowej mąki migdałowej. Zamiast migdałów sprawdzą się także orzechy włoskie lub laskowe (zmiel je przed dodaniem do kruchego ciasta). Te dwa dodatki naprawdę robią różnicę. Ciasto nie smakuje jak zwykłe kruche, ale jak z najlepszej cukierni. Przygotuj się, bo będziesz rozdawała przepis na lewo i prawo.

Przepis na waniliowe ciasto kruche ze śliwkami

Składniki (na dużą blachę):

  • 500 g mąki krupczatki (lub zwykłej pszennej)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła (pokrojone w kostkę)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów (do kruszonki)
  • 300 g śliwek (najlepiej węgierek)

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, aromat i cukier waniliowy oraz żółtka, śmietaną i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć składniki na gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na 2 części (2/3 i 1/3). Większą część wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Nakłuj ją widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Do mniejszej części dodaj mielone migdały i ponownie zagnieć. Włóż ją do woreczka, zawiąż szczelnie i schowaj do lodówki.
  2. Następnie przygotuj śliwki. Umyj je, osusz, przekrój na pół i wypestkuj. Wyłóż je na podpieczony spód (skórką do dołu). 
  3. Na śliwkach rozłóż pozostałe ciasto (możesz je również zetrzeć na grubych oczkach tarki).
  4. Piecz ciasto przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zezłoci. Gotowe możesz udekorować cukrem pudrem.