Zanim zdradzę ci przepis na te pyszne krokiety ziemniaczane, muszę zaznaczyć że wiąże się on z ciekawą historią - zdobyłam go kilka lat temu na służbowym wyjeździe integracyjnym. Impreza odbywała się w pensjonacie, a chociaż głównymi gwiazdami wieczoru były wymyślne mięsa i piękne desery, ja zakochałam się w niepozornych krokiecikach. Poszłam prosić o przepis panie kucharki, ale wykręcały się tajemnicą zawodową. Ich recepturę udało mi się zdobyć dopiero po trzeciej dokładce - chyba zobaczyły, że naprawdę mi zależy i zlitowały się nad biedulką, która zapewnia, że będzie tęskniła za pysznym smakiem krokietów. Od kilku lat regularnie szykuję je na obiad, a dziś dzielę się przepisem z szerszą publicznością. Jestem wprost przekonana, że każdy kto chociaż jeden raz spróbuje ziemniaczanych frykasów, na pewno wielokrotnie wróci do tego dania.

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne dania obiadowe, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie zamieszczamy tam najsmaczniejsze pomysły na proste dania.

Przepis na ziemniaczane krokiety

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • olej do smażenia krokietów
  • 4 łyżki bułki tartej na panierkę

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości w mniej więcej 250 ml wody. Dopraw ją łyżeczką cukru.
  2. Wystudzoną kapustę odsącz z nadmiaru wody. Pokrój ją drobniutko. 
  3. Pieczarki oczyść i drobno pokrój albo zetrzyj na tarce.
  4. Cebulę obierz i również posiekaj albo zetrzyj. 
  5. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż pieczarki i cebulę. Po około 15 minutach dodaj na patelnię kapustę, smaż wszystko razem jeszcze 10-12 minut.
  6. Gdy farsz będzie gotowy, odłóż go do wystudzenia.
  7. Gdy farsz będzie zimny, dodaj do niego starty ser żółty. Dopraw pieprzem, solą. 
  8. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw.
  9. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. 
  10. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także sól i pieprz. Całość mieszaj dłońmi, masa powinna być jednolita i plastyczna.
  11. Przystąp do lepienia. Formuj placki z masy ziemniaczanej, w środek nakładaj trochę farszu, dokładnie zlepiaj. Każdy krokiet obtaczaj w bułce tartej.
  12. Smaż krokiety ziemniaczane po 10-12 minut na każdej stronie. 

masa ziemniaczanaAdobe Stock, Pixel Shot

Dodatkowe porady

Ciepłe ziemniaki możesz też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli używasz ziemniaków z poprzedniego dnia, przygotuj się na większe komplikacje. Zimne ziemniaki dużo trudniej przepuścić przez praskę albo maszynkę, niż te które są świeżo ugotowane i ciepłe. Do farszu warto dodać więcej przypraw, jeśli masz ochotę - słodką paprykę albo gałkę muszkatołową, a dla podkręcenia pikantnego smaku nawet odrobinę chili.