Połączenie sernika z brzoskwiniami to magia. Można użyć surowych owoców lub takich z zalewy, z puszki. Te ostatnie mają tę zaletę, że są już obrane ze skórki i nasączone słodkim syropem. Mają też intensywny, apetyczny pomarańczowy kolor i połysk. Dlatego jestem zwolenniczką szykowania brzoskwiniowego sernika właśnie z owoców w puszce. Wychodzi kremowy, gładziutki, z chrupiącymi słodkimi kąskami owoców. Wcale się nie dziwię, że udaje się lepiej niż zwykły sernik teściowej z rodzynkami.

Przepis na sernik brzoskwiniowy

Składniki na spód i kruszonkę:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietany (np. ok. 50 ml kremówki)

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik (najlepiej z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka cytrynowa lub aromat
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii lub aromat

Dodatki:

  • brzoskwinie z puszki 

Sposób przygotowania:

  1. Ser i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. 
  2. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę umieść na stolnicy lub blacie roboczym. Zagnieć wszystko, aż powstanie jednorodne ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby dodaj śmietanę lub nieco mąki. 
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większą część rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyłóż dno tortownicy lub nie za dużej prostokątnej blaszki. Mniejszą część ciasta zapakuj do miski, przykryj i włóż do zamrażarki.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich połowę cukru przeznaczonego na masę serową. 
  5. Białka ubij na sztywno w mikserze z połową ilości cukru, a ubitą pianę odstaw na później.
  6. Cytrynę wyszoruj porządnie, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Z laski wanilii wyłuskaj pesteczki.  
  7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń wymieszaj. 
  8. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem. Miksuj na niskich obrotach i dodaj ser, skórkę cytrynową, aromat waniliowy oraz wcześniej wymieszane sypkie składniki i pokruszona drobno wanilie lub aromat. Miksuj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  9. Do masy serowej dodaj połowę piany z białek i wymieszaj szpatułką. 
  10. Masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasta. Na wierzchu ułóż odsączone i pokrojone na nieduże kawałki brzoskwinie z puszki. Lekko je dociśnij, aby nie wystawały za bardzo.
  11. Na sam wierzch wyłóż resztę piany z białek i wyrównaj.
  12. Resztę ciasta, które chłodziło się w zamrażarce, zetrzyj na tarce i oprósz z wierzchu pianę. 
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 70 minut. 
  14. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego wystudzenia.
  15. Możesz przed podaniem oprószyć kruszonkę cukrem pudrem, ale nie jest to niezbędne.

AdobeStock, Dulúapics

To warto wiedzieć o tym przepisie

Z podanych tu składników przygotujesz tyle masy serowej, że wystarczy też na dużą blachę, ale ciasto będzie wtedy nieco niższe. W tortownicy o średnicy 26 cm uzyskasz dość wysoki sernik.

Jeśli ciasto jest ciągle nieco za miękkie, możesz je rozwałkować na stolnicy, podsypując ją i wałek mąką. Ta dodatkowa porcja mąki dogęści ciasto.

Ciasto można przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Z resztą wyjęty z lodówki sernik kroi się najlepiej, więc możesz go przed podaniem celowo schłodzić, żeby się nie kruszył podczas dzielenia na porcje.