Połączenie sernika z brzoskwiniami to magia. Można użyć surowych owoców lub takich z zalewy, z puszki. Te ostatnie mają tę zaletę, że są już obrane ze skórki i nasączone słodkim syropem. Mają też intensywny, apetyczny pomarańczowy kolor i połysk. Dlatego jestem zwolenniczką szykowania brzoskwiniowego sernika właśnie z owoców w puszce. Wychodzi kremowy, gładziutki, z chrupiącymi słodkimi kąskami owoców. Wcale się nie dziwię, że udaje się lepiej niż zwykły sernik teściowej z rodzynkami.
Przepis na sernik brzoskwiniowy
Składniki na spód i kruszonkę:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany (np. ok. 50 ml kremówki)
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera na sernik (najlepiej z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- skórka cytrynowa lub aromat
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 laska wanilii lub aromat
Dodatki:
- brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
- Ser i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
- Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę umieść na stolnicy lub blacie roboczym. Zagnieć wszystko, aż powstanie jednorodne ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby dodaj śmietanę lub nieco mąki.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większą część rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyłóż dno tortownicy lub nie za dużej prostokątnej blaszki. Mniejszą część ciasta zapakuj do miski, przykryj i włóż do zamrażarki.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich połowę cukru przeznaczonego na masę serową.
- Białka ubij na sztywno w mikserze z połową ilości cukru, a ubitą pianę odstaw na później.
- Cytrynę wyszoruj porządnie, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Z laski wanilii wyłuskaj pesteczki.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń wymieszaj.
- Mikserem utrzyj żółtka z cukrem. Miksuj na niskich obrotach i dodaj ser, skórkę cytrynową, aromat waniliowy oraz wcześniej wymieszane sypkie składniki i pokruszona drobno wanilie lub aromat. Miksuj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Do masy serowej dodaj połowę piany z białek i wymieszaj szpatułką.
- Masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasta. Na wierzchu ułóż odsączone i pokrojone na nieduże kawałki brzoskwinie z puszki. Lekko je dociśnij, aby nie wystawały za bardzo.
- Na sam wierzch wyłóż resztę piany z białek i wyrównaj.
- Resztę ciasta, które chłodziło się w zamrażarce, zetrzyj na tarce i oprósz z wierzchu pianę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 70 minut.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego wystudzenia.
- Możesz przed podaniem oprószyć kruszonkę cukrem pudrem, ale nie jest to niezbędne.
AdobeStock, Dulúapics
To warto wiedzieć o tym przepisie
Z podanych tu składników przygotujesz tyle masy serowej, że wystarczy też na dużą blachę, ale ciasto będzie wtedy nieco niższe. W tortownicy o średnicy 26 cm uzyskasz dość wysoki sernik.
Jeśli ciasto jest ciągle nieco za miękkie, możesz je rozwałkować na stolnicy, podsypując ją i wałek mąką. Ta dodatkowa porcja mąki dogęści ciasto.
Ciasto można przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Z resztą wyjęty z lodówki sernik kroi się najlepiej, więc możesz go przed podaniem celowo schłodzić, żeby się nie kruszył podczas dzielenia na porcje.

















