Pomysł na to ciasto powstał z potrzeby chwili, gdy zepsuł mi się piekarnik, a spodziewałam się wizyty gości. Szybko wymyśliłam więc prościutki przepis na to kremowe cudo. Inspirację znalazłam na naszym kanale redakcyjnym, gdzie jest mnóstwo przepisów na ciasta bez pieczenia. Wyszło bezbłędnie. Jest zwarte, ładnie się kroi i nie rozpada. Masy pięknie stężały, a całość jest bardzo elegancka, a co najważniejsze, smaczna. Goście co rusz prosili o dokładki.
3-warstwowe ciasto bez pieczenia kremowa fantazja
Ciasto kremowa fantazja to 3 pyszne i proste warstwy, które zachwycają od pierwszego kęsa:
- I warstwa do ciasteczkowy spód, który robię bardzo klasycznie, miksując herbatniki z masłem. Możesz użyć dowolnych ciasteczek, takich, które akurat masz pod ręką.
- II warstwa to mus czekoladowy, przygotowany z ubitej śmietanki kremówki, połączonej z rozpuszczoną czekoladą. Pamiętaj, by śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Dzięki temu łatwo się ubije na puszystą i gęstą masę.
- III warstwa to kremowa masa z bitej śmietany i mascarpone. Te składniki również powinny być bardzo zimne, zanim zaczniesz je ubijać.
Ciasto udekorowałam przesianym przez sito kakao. Po kilku godzinach chłodzenia można je już kroić.
Getty/iStock, NRuedisueli
Przepis na ciasto kremowa fantazja
Składniki na I warstwę:
- 250 g herbatników lub krakersów
- 100 g masła
Składniki na II warstwę:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
Składniki na III warstwę:
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- 2-3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób pierwszą warstwę. Do malaksera przełóż pokruszone ciasteczka. Zmiksuj je na pył. Masło pokrój w kosteczkę i roztop w rondelku. Przelej je do ciastek i ponownie zmiksuj całość, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Wyłóż masę na dno tortownicy o średnicy 24 cm z papierem do pieczenia. Włóż do lodówki i zabierz się za drugą warstwę.
- Czekoladę połam na kosteczki i przełóż do rondelka. Rozpuść i ostudź. Śmietankę ubij, aż stanie się puszysta i gęsta. Wlej do niej płynną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Powstały mus czekoladowy wyłóż na ciasteczkowy spód. Włóż całość do lodówki do schłodzenia.
- Na koniec przygotuj trzecią warstwę. Do misy przełóż serek mascarpone, wlej kremówkę i wsyp cukier puder. Ubijaj całość, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Wyłóż ją na czekoladowy mus.
- Kremową fantazję schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj kakao (przesiej je przez sito).
















