Owocowe desery bez pieczenia kojarzą się przede wszystkim z wakacjami, ale to nie znaczy, że nie mają swojego miejsca także w jesiennym i zimowym menu domorosłego cukiernika. Szarlotka królewska na biszkoptach gra nawet jeszcze lepiej w chłodniejsze dni. Zaskakuje formą, a jabłka można wzbogacić przyprawami korzennymi i stworzyć niecodzienną hybrydę – ciasto z jednej strony lekkie i słoneczne jak na wakacyjny podwieczorek, z drugiej przyjemnie rozgrzewające podniebienie i rozpraszające listopadową chmurność. Idealne zarówno na weekendy, specjalne okazje i święta, jak i na powszednie spotkanie przy kawie.
Jak przygotować jabłka do królewskiej szarlotki?
Nadzienie królewskiej szarlotki to nie to samo co warstwa jabłecznika na kruchym cieście. Nie sprawdzą się zwyczajnie prażone owoce, a tym bardziej surowe, pokrojone w plastry lub kostkę. Ten arystokratyczny deser zachwyca okazałą, grubą warstwą jabłek, która dobrze trzyma się spodu, nie spływa i tworzy piękny duet z kremową „czapą". Jak to osiągnąć? Jesienne owoce trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki, zagotować, a następnie połączyć, póki są gorące, z galaretką. Dzięki temu po wystudzeniu i schłodzeniu stworzą stabilne wypełnienie. Najlepiej wykorzystać galaretkę cytrynową lub pomarańczową, które smakowo dobrze komponują się z jabłkami, a także nie zmienią ich naturalnego koloru.
Zwróć uwagę na odmianę jabłek. Ponieważ galaretka doda im słodyczy, dobrze jest wybrać kwaskowe dary jesieni, na przykład szare renety. Jeśli chcesz, żeby owocowa warstwa miała jasny, bladożółty kolor, a nie mocno pomarańczowy, sięgnij po cortlandy, których miąższ nie utlenia się tak łatwo, jak to bywa w przypadku innych odmian.
Szarlotka królewska bez pieczenia – przepis
Składniki:
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów typu lady fingers
- 2 kg jabłek
- 1 szczypta cynamonu
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
- Obierz jabłka i zetrzyj je na dużych oczkach. Włóż je do garnka, posyp cynamonem, jeśli lubisz, i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Wlej szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Wyłóż foremkę o wymiarach 20 x 30 cm folią spożywczą lub pergaminem. Umieść na jej dnie biszkopty, jeden obok drugiego, tak by powstał równy spód dla szarlotki.
- Rozpuść żelatynę w ok. 50 ml gorącej wody. Przestudź, ale uważaj, żeby nie stężała. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem (do smaku – jeśli masz kwaśne jabłka, możesz dodać więcej słodzidła).
- Wlej do śmietanowego kremu cienkim strumieniem żelatynę. Krótko zmiksuj, żeby połączyć składniki, ale uważaj, by nie powstały grudki.
- Wyłóż tężejące już lekko jabłka na spód z biszkoptów. Wyrównaj je szpatułką. Przykryj je kremem ze śmietanki i mascarpone. Ponownie wyrównaj. Wstaw królewską szarlotkę do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy stężały.
Czym udekorować królewską szarlotkę?
Gdy królewska szarlotka bez pieczenia już całkiem stężeje, możesz jeszcze udekorować jej śnieżnobiały szczyt. Dla balansu barw i smaków świetnie sprawdzi się drobno starta gorzka czekolada lub delikatna posypka z kakao. Możesz także posypać ją płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi, jeśli chcesz zostać przy kremowobiałej tonacji i lubisz jak coś lekko chrupie w deserze. Ciekawym pomysłem jest polanie szarlotki roztopioną białą czekoladą i posypanie orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy. A jeśli chcesz zbliżyć deser go klasycznego jabłecznika, możesz ozdobić go prostą kruszonką z patelni.

















