Jeśli szukasz przepisu na ciasto na 1 listopada, to dobrze trafiłaś. Ten na pewno ci się spodoba, bo efekt naprawdę robi wrażenie. Puszyste, miękkie ciasto, z wyraźną karmelową nutą (choć bez dodatku masy z puszki) smakuje każdemu. Dodatkowo ciasto świetnie się przechowuje, więc z powodzeniem możesz je zrobić dzień wcześniej. Nic nie straci na smaku. A po inne przepisy na ciasta na Wszystkich Świętych zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Na pewno znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji.
Puszyste ciasto karmelowe
Podstawą ciasta karmelek jest oczywiście karmel. Jednak nie wykorzystuję tu masy z puszki, a przygotowuję go samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Robię go metodą „na mokro”, która jest zdecydowanie prostsza. Zamiast topić cukier w rondelku, dodaję do niego wodę i gotuję masę karmelową. Ten sposób jest o tyle łatwiejszy, że karmel nie przypala się i łatwo można go przypilnować. Do gotowego karmelu dodaję pozostałe składniki.
Tak przygotowane ciasto pięknie pachnie, ładnie wyrasta, jest puszyste i miękkie. Idealne do kawy w chłodne dni. Jego smak dodatkowo podkręcam sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, które świetnie łączą się z karmelową nutą. Możesz do ciasta dodać również posiekane orzechy włoskie, które podkreślą jego jesienny smak (akurat nie miałam, więc nie dodałam).
Przepis na ciasto karmelek
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 5-6 łyżek wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sok z połowy pomarańczy + starta skórka
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj karmel metodą „na mokro”. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj całość na niewielkim gazie, aż powstanie gęsty syrop, który skarmelizuje się. Pamiętaj, by mieszać cukier z wodą, szczególnie na początku, aby dobrze się rozpuścił. Gdy całość zacznie się gotować, nie trzeba już go mieszać.
- Do gorącego karmelu wlej śmietankę kremówkę oraz mleko. Wymieszaj do połączenia (najlepiej trzepaczką) i zostaw do przestygnięcia.
- Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy karmelowej i dokładnie je wymieszaj.
- Dodaj mąkę przesianą przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia w dwóch partiach. Wymieszaj jedynie do połączenia.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto karmelowe.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem. Przełóż do niej ciasto.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez 35-40 minut.
- Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
Źródło przepisu: zufikowo.blogspot.com
Getty/iStock, ninitta
















