Efektowne „ciasto milionera” się składa, a nie piecze. Warstwa po warstwie, krok po kroku. I już w czasie jego robienia nie można się doczekać, żeby ukroić sobie pierwszy kawałek. Warto jednak się powstrzymać i mimo zapachów, które sprawiają, że cieknie ślinka, zmusić się jeszcze do zrobienia efektownej dekoracji. Wtedy już każdemu wystarczy rzut oka, żeby mieć pewność, że ma się do czynienia z cukierniczym majstersztykiem. Nikt nie zgadnie, że wszystko robi się w tak prosty sposób!

Przepis na „ciasto milionera” bez pieczenia (forma 24 x 28 cm)

Składniki na spód z precli:

  • 200 g precli
  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g białej czekolady
  • szczypta łyżeczki soli

Składniki na masę kajmakową:

  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • 100 g miękkiego masła
  • 140 g solonych orzeszków ziemnych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła

Sposób przygotowania spodu:

  1. Precle wsyp do grubego woreczka i rozgnieć wałkiem, aż powstaną drobne kawałki.
  2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, połącz z pokruszonymi preclami, a następnie dodaj miękkie masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i mocno dociśnij, tworząc równy, zwarty spód.

Sposób przygotowania nadzienia kajmakowego:

  1. Orzeszki ziemne posiekaj lub lekko zmiksuj w malakserze, tak by powstały drobne kawałki.
  2. Masę kajmakową połącz z miękkim masłem i posiekanymi orzeszkami, wymieszaj do uzyskania gładkiej, lepkiej masy.
  3. Gotowe nadzienie rozprowadź równomiernie na schłodzonym spodzie, delikatnie dociskając szpatułką.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  1. W rondelku roztop ciemną i mleczną czekoladę z masłem, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Ciepłą, płynną polewę wylej na wierzch ciasta, rozprowadź równomiernie i odstaw do całkowitego stężenia — najlepiej na kilka godzin do lodówki.

Teraz już tylko pozostaje kwestia dekoracji. Moją ulubioną są efektowne wiórki czekoladowe. Zaraz ci podpowiem, jak je zrobić w domu.

Adobe Stock, jodi mcgee

Jak sprawić, żeby ciasto wyglądało jak milion dolarów?

To ciasto można udekorować na wiele sposobów, w zależności od okazji. Jeśli jednak chcesz, by wyglądało jak deser z witryny luksusowej cukierni, postaw na efekt „ręcznie robione”. 

Najprostszy, ale niezwykle efektowny sposób to posypanie wierzchu nieregularnymi skrawkami czekolady. Jak je zrobić? Weź tabliczkę czekolady, ogrzej ją przez chwilę w dłoniach (dosłownie kilka sekund), a następnie zeskrob obieraczką do warzyw, dociskając ją z różną siłą. Wersja elegancka to miks ciemnej i białej czekolady. 

Gdy masz czas i cierpliwość, możesz zrobić profesjonalne wiórki o różnych rozmiarach. W tym celu roztop czekoladę i rozsmaruj ją na szklanej desce do krojenia. Gdy czekolada stężeje i wystygnie, wystarczy zeskrobywać ją szpachelką. Tak uzyskasz wiórki o różnej długości, szerokości i różnym stopniu skrętu.

Jeśli zależy ci na odrobinie luksusu, możesz oprószyć ciasto drobnym złotym pyłkiem cukierniczym lub ułożyć na wierzchu karmelowe nitki – cienkie, chrupiące, o lekko bursztynowym kolorze. Zrobisz je, podgrzewając odrobinę cukru do momentu karmelizacji i tworząc z niego spirale widelcem na papierze do pieczenia. Po wystygnięciu przełóż karmelowe nitki na wierch ciasta.

Na przyjęcie w mniej formalnym stylu sprawdzi się posypka z prażonych orzeszków ziemnych lub drobnych kawałków precli. Jasne „okruchy” będą pięknie kontrastować z ciemnym wierzchem ciasta i korespondować z jasnym spodem. 

Jeśli chcesz uzyskać bardziej rustykalny wygląd, możesz zostawić polewę z lekkimi smugami i nieregularnościami, zamiast wygładzać ją do perfekcji.

Warto znaleźć czas na takie efektowne wykończenie ciasta. Bo w końcu nie tylko w świecie słodkości, pierwsze wrażenie liczy się najbardziej.