Marzy ci się ciasto biszkoptowe jak gąbeczka? Sprawdź ten przepis. Zobaczysz, że żaden proszek do pieczenia nie będzie potrzebny, a i tak wyrośnie pod sufit i będzie miękki i lekki.
Do zrobienia biszkoptu ze śliwkami wykorzystaj najlepiej tortownicę o śr. 26-28 cm. Dzięki temu ciasto będzie nieco niższe, ale za to gotowe szybciej, nie wyjdzie z formy, nie klapnie po wyjęciu i będzie miało miejsce na wyrośnięcie (po bokach). Oprze się przy tym o ranty. Rantów od środka nie smaruj tłuszczem, jedynie sam spód. Ciasto lepiej zaczepi się o bok formy. Jeśli posmarujesz boki formy tłuszczem, będzie on przeszkadzać w wyrastaniu ciasta. Owoce układaj tak, by były między nimi przerwy - by nie przeszkadzały ciastu w wyrastaniu i nie obciążyły zbytnio wierzchu. Poznaj resztę wskazówek i chwyć mikser w dłoń.
Jak zrobić leciutki biszkopt bez proszku do pieczenia?
Kluczem do lekkości biszkoptu jest porządne oddzielenie jajek (dobrze jest użyć separatora) i ubicie ich osobno. Napowietrzasz w ten sposób ciasto, a im więcej powietrza w środku, tym wyższy i lżejszy biszkopt. Ten jest jak gąbeczka.
Ubita piana z białek powinna wyglądać trochę tak, jak jak na bezę - być gęsta i lśnić. Powinna też stać na sztorc po odwróceniu do góry końcówek miksera bez spływania. Osobno szykujemy żółtka z sokiem z cytryny - te wystarczy porządnie rozkłócić, do połączenia składników.
Poza tym składników na biszkopt nie miksujemy dłużej niż to niezbędne - „do połączenia składników” to kluczowa zasada do zapamiętania. Nadgorliwość jest tu najgorsza. Ciasto ze śliwkami ma zachować jak najwięcej powietrza w środku, nawet już po dodaniu mąki. Najlepsza będzie mąka pszenna tortowa lub krupczatka, która ma lekką, ziarnistą konsystencję i po połączeniu z mąką ziemniaczaną oraz upieczeniu na pewno nie zamieni się w „gniota”
Przepis na puszysty biszkopt ze śliwkami
Składniki (na tortownicę o śr. 26-28 cm):
- ok. 700 g dojrzałych śliwek bez pestek (waga po obraniu z pestek)
- 5 jaj
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g (5 czubatych łyżek) mąki krupczatki lub pszennej tortowej
- 2 czubate mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z połowy cytryny
- 1 szczypta soli
- ok. 1 łyżka mąki pszennej do posypania surowego ciasta przed wyłożeniem śliwek
- cukier do posypania owoców przed pieczeniem
Dodatkowo: cukier puder do posypania wystudzonego ciasta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz śliwki, przekrój na pół i wypestkuj.
- Wymieszaj mąkę pszenną lub krupczatkę z mąką ziemniaczaną.
- Osobno, w dużej misce ubij jajka ze szczyptą soli na sztywno, dodając cukier partiami. Piana powinna być gęsta i lekko lśniąca. Zetrzyj do ubitych białek skórkę z cytryny na drobnych oczkach.
- W osobnej dużej misce wymieszaj żółtka z sokiem z cytryny do połączenia składników. Wlej żółtka z sokiem do ubitej piany.
- Zacznij nagrzewać piekarnik do 170 st. C (góra-dół).
- Zmiksuj krótko pianę z żółtkami - jedynie do połączenia obu mas. Przesiej do jajek wymieszane 2 mąki w 2 częściach. Każdą część wmieszaj ręcznie, łyżką jedynie do połączenia z resztą masy.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem formy. Wyrównaj, obsyp lekko wierzch ciasta mąką i wyłóż połówki Dodaję do masy przez sito wymieszane mąki w dwóch etapach - za każdym razem ostrożnie mieszam dużą łyżką jak najkrócej, mniej więcej do połączenia. Wyłóż na wierzch owoce skórką do dołu. Między owocami pozostaw niewielkie luki - nie układaj zbyt ciasno i blisko siebie. Posyp cukrem i włóż do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.
- Po 40 minutach sprawdź patyczkiem ciasto. Jeśli jest suchy i nie ma na nim przyklejonego surowego ciasta, biszkopt ze śliwkami jest gotowy. Jeśli nie, dopiecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
- Wyjmij na blat i opuść w formie z wysokości ok. 20 cm. Wystudź całkowicie w formie, wyjmij i pokrój dopiero po wystudzeniu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
















