Te muffinki są nie tylko przepyszne, ale w dodatku wyglądają wprost uroczo. Wbrew pozorom, kochają je jednak nie tylko dzieci. W mojej rodzinie największym fanem jest wuj Zenek, który zawsze prosi mnie o kilka sztuk na wynos. W tym roku zamierzam zrobić przyjemność wujkowi i od razu naszykować więcej, żeby spakować mu zawczasu zapas babeczek w eleganckie pudełeczko. Ciasto kusi tutaj subtelnym smakiem wanilii, a zabawne bałwanki pięknie zdobią wierzch.
Przepis na bałwankowe muffinki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
Do dekoracji:
- pianki marshmallows
- posypka z kuleczkami
Opcjonalnie do polewy:
- 20 g masła
- 20 g gorzkiej czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: przesiej mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajko, mleko i olej.
- Teraz połącz obie masy ze sobą. Wymieszaj, aż całość będzie jednolita.
- Formę do muffinek wykładaj papierowymi papilotkami.
- Wypełniaj foremki ciastem - zostawiaj około 1 cm wolnej przestrzeni, bo babeczki podczas pieczenia urosną.
- Piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut - aż do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe babeczki udekoruj jak bałwanki. Najpierw przygotuj krem. Pamiętaj że śmietanka i mascarpone muszą być porządnie schłodzone - ja zawsze dla pewności wkładam je na 10-15 minut do zamrażarki.
- Do miski przelej najpierw kremówkę. Zacznij ją ubijać, zaczynając od niskich obrotów miksera. Stopniowo je zwiększaj, a gdy śmietana zacznie robić się sztywna, powolutku dodaj partiami serek mascarpone i cukier puder. Połącz, aż krem zrobi się sztywny.
- Krem z mascarpone i śmietanki wykładaj na babeczki.
- Na każdą babeczkę nałóż piankę marshmallow jako główkę bałwanka. Guziczki i oczy zrób z kuleczkowej posypki.
- Teraz opcjonalnie możesz wykonać polewę czekoladową do nakreślenia na bałwankach uśmiechów i rączek - możesz ten krok również pominąć, co przyspieszy przygotowanie muffinek.
- Obie czekolady roztop z masłem w rondelku. Gdy polewa będzie jednolita, wykończ nią bałwanki.
Dodatkowe porady
W podobny sposób możesz udekorować też dowolne inne babeczki. Ja czasem szykuję muffinki czekoladowe i ozdabiam wierzch bałwankowymi dodatkami. Nie da się jednak ukryć, że moja rodzina woli waniliową wersję. Dla podkreślenia świątecznego klimatu, możesz też bałwankami udekorować babeczki cynamonowe z poniższego przepisu:
















