Te muffinki są nie tylko przepyszne, ale w dodatku wyglądają wprost uroczo. Wbrew pozorom, kochają je jednak nie tylko dzieci. W mojej rodzinie największym fanem jest wuj Zenek, który zawsze prosi mnie o kilka sztuk na wynos. W tym roku zamierzam zrobić przyjemność wujkowi i od razu naszykować więcej, żeby spakować mu zawczasu zapas babeczek w eleganckie pudełeczko. Ciasto kusi tutaj subtelnym smakiem wanilii, a zabawne bałwanki pięknie zdobią wierzch. 

Przepis na bałwankowe muffinki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Do dekoracji:

  • pianki marshmallows
  • posypka z kuleczkami

Opcjonalnie do polewy:

  • 20 g masła
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: przesiej mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajko, mleko i olej.
  3. Teraz połącz obie masy ze sobą. Wymieszaj, aż całość będzie jednolita.
  4. Formę do muffinek wykładaj papierowymi papilotkami.
  5. Wypełniaj foremki ciastem - zostawiaj około 1 cm wolnej przestrzeni, bo babeczki podczas pieczenia urosną.
  6. Piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut - aż do tzw. suchego patyczka. 
  7. Gotowe babeczki udekoruj jak bałwanki. Najpierw przygotuj krem. Pamiętaj że śmietanka i mascarpone muszą być porządnie schłodzone - ja zawsze dla pewności wkładam je na 10-15 minut do zamrażarki.
  8. Do miski przelej najpierw kremówkę. Zacznij ją ubijać, zaczynając od niskich obrotów miksera. Stopniowo je zwiększaj, a gdy śmietana zacznie robić się sztywna, powolutku dodaj partiami serek mascarpone i cukier puder. Połącz, aż krem zrobi się sztywny.
  9. Krem z mascarpone i śmietanki wykładaj na babeczki.
  10. Na każdą babeczkę nałóż piankę marshmallow jako główkę bałwanka. Guziczki i oczy zrób z kuleczkowej posypki.
  11. Teraz opcjonalnie możesz wykonać polewę czekoladową do nakreślenia na bałwankach uśmiechów i rączek - możesz ten krok również pominąć, co przyspieszy przygotowanie muffinek.
  12. Obie czekolady roztop z masłem w rondelku. Gdy polewa będzie jednolita, wykończ nią bałwanki.

Dodatkowe porady

W podobny sposób możesz udekorować też dowolne inne babeczki. Ja czasem szykuję muffinki czekoladowe i ozdabiam wierzch bałwankowymi dodatkami. Nie da się jednak ukryć, że moja rodzina woli waniliową wersję. Dla podkreślenia świątecznego klimatu, możesz też bałwankami udekorować babeczki cynamonowe z poniższego przepisu: