Nie wszystkie cynamonki muszą mieć kształt bułeczki-ślimaczka, i nie każda muffinka musi być ciężka i maślana. Moje cynamonki to biszkoptowe babeczki o silnej cynamonowej nucie. Są tak samo apetyczne i miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika jak i kolejnego dnia. Pytanie tylko, czy tyle wytrzymają. Obstawiam, że nie. U mnie znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dlatego od razu ci radzę: przygotuj podwójną porcję, bo pojedynczą nie będziesz się długo cieszyć.
Przepis na biszkoptowe cynamonki
Składniki (na ok. 10 muffinek):
- 4 jajka
- 80 g drobnego cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Włóż do formy na muffinki papilotki lub natłuść wnętrza foremek cienką warstwą masła i oprósz mąką. Nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół).
- Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy masa zacznie gęstnieć, stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
- Mąkę wymieszaj z cynamonem i przesiej do masy jajecznej. Delikatnie wmieszaj silikonową szpatułką, ruchem od dołu do góry, tak by nie utracić napowietrzenia.
- Wyłóż masę równomiernie do foremek – do ¾ wysokości. Wyrównaj wierzch.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-18 minut, aż muffinki się zarumienią. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i zostaw muffinki na kilka minut, żeby stopniowo ostygły.
- Przełóż na kratkę i posyp cukrem pudrem.
Kilka praktycznych rad, żeby biszkoptowe cynamonki wyszły idealne
Jajka warto wcześniej wyjąć z lodówki, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. To ważne, bo dzięki temu łatwiej je napowietrzyć, a to oznacza lepiej ubitą pianę.
Sekret idealnych biszkoptowych muffinek? Dobrze ubite białka. Powinny zachowywać nadanym im kształt, ale nie mogą być za „suche”, bo wtedy masa nie połączy się dobrze z resztą składników. Dopilnuj tego, potem będzie z górki.
Mąkę należy zawsze przesiać i mieszać z pianą bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką. Zbyt energiczne mieszanie spowoduje, że ciasto opadnie i zamiast puszystych babeczek powstaną „cynamonowe gniotki” zamiast leciutkich biszkoptowych cynamonek. Staraj się zachować jak najwięcej powietrza w pianie, bo to ono powoduje, że ciasto rośnie. W końcu nie ma tu ani drożdży, ani proszku do pieczenia.
Cynamonowe biszkoptowe babeczki możesz podawać z kleksem bitej śmietany na wierzchu. Oprósz ją leciutko cynamonem, a każda z nich będzie wyglądała jak z najdroższej cukierni.
Aromat babeczek biszkoptowych możesz dowolnie zmieniać: zamiast cynamonu dodać wanilię, skórkę cytrynową lub odrobinę przyprawy korzennej. Jednak teraz, jesienią, z pewnością najbardziej apetyczne będą te cynamonowe. Zajrzyj koniecznie na kanał messsengerowy MojegoGotowania.pl, bo tam przepisów na cynamonowe słodkości widziałam całą masę.
AdobeStock, New Africa

















