Nie wszystkie cynamonki muszą mieć kształt bułeczki-ślimaczka, i nie każda muffinka musi być ciężka i maślana. Moje cynamonki to biszkoptowe babeczki o silnej cynamonowej nucie. Są tak samo apetyczne i miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika jak i kolejnego dnia. Pytanie tylko, czy tyle wytrzymają. Obstawiam, że nie. U mnie znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dlatego od razu ci radzę: przygotuj podwójną porcję, bo pojedynczą nie będziesz się długo cieszyć.

Przepis na biszkoptowe cynamonki

Składniki (na ok. 10 muffinek):

  • 4 jajka
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do formy na muffinki papilotki lub natłuść wnętrza foremek cienką warstwą masła i oprósz mąką. Nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół).
  2. Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy masa zacznie gęstnieć, stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Mąkę wymieszaj z cynamonem i przesiej do masy jajecznej. Delikatnie wmieszaj silikonową szpatułką, ruchem od dołu do góry, tak by nie utracić napowietrzenia.
  5. Wyłóż masę równomiernie do foremek – do ¾ wysokości. Wyrównaj wierzch.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-18 minut, aż muffinki się zarumienią. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i zostaw muffinki na kilka minut, żeby stopniowo ostygły.
  7. Przełóż na kratkę i posyp cukrem pudrem. 

Kilka praktycznych rad, żeby biszkoptowe cynamonki wyszły idealne

Jajka warto wcześniej wyjąć z lodówki, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. To ważne, bo dzięki temu łatwiej je napowietrzyć, a to oznacza lepiej ubitą pianę. 

Sekret idealnych biszkoptowych muffinek? Dobrze ubite białka. Powinny zachowywać nadanym im kształt, ale nie mogą być za „suche”, bo wtedy masa nie połączy się dobrze z resztą składników. Dopilnuj tego, potem będzie z górki.

Mąkę należy zawsze przesiać i mieszać z pianą bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką. Zbyt energiczne mieszanie spowoduje, że ciasto opadnie i zamiast puszystych babeczek powstaną „cynamonowe gniotki” zamiast leciutkich biszkoptowych cynamonek. Staraj się zachować jak najwięcej powietrza w pianie, bo to ono powoduje, że ciasto rośnie. W końcu nie ma tu ani drożdży, ani proszku do pieczenia. 

Cynamonowe biszkoptowe babeczki możesz podawać z kleksem bitej śmietany na wierzchu. Oprósz ją leciutko cynamonem, a każda z nich będzie wyglądała jak z najdroższej cukierni.

Aromat babeczek biszkoptowych możesz dowolnie zmieniać: zamiast cynamonu dodać wanilię, skórkę cytrynową lub odrobinę przyprawy korzennej. Jednak teraz, jesienią, z pewnością najbardziej apetyczne będą te cynamonowe. Zajrzyj koniecznie na kanał messsengerowy MojegoGotowania.pl, bo tam przepisów na cynamonowe słodkości widziałam całą masę.

AdobeStock, New Africa