Ciasto 3 bit to mój sztandarowy klasyk na różne okazje - Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny, urodziny czy po prostu rodzinne spotkania przy kawie. Nikt już nie musi mnie o nie prosić, bo zawsze wiem, że wszyscy na nie czekają. Nie chcę, aby rodzina czuła się zawiedziona, więc zawsze szykuję 2 duże blachy. Dla nikogo nie zabraknie i wszyscy będą mogli zjeść dowolną ilość dokładek. Warstwy herbatników, budyniowa masa i bita śmietana to idealnie dobrane trio.
Przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia
Podane proporcje przedstawiają ilość składników wystarczającą mniej więcej do przygotowania blaszki o wymiarach 20x30 cm.
Składniki:
- puszka masy kajmakowej
- 2 saszetki budyniu waniliowego (każda po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 opakowania fixu do śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- łyżka kakao
- 50 g gorzkiej albo mlecznej czekolady
- 500 g herbatników
Sposób przygotowania:
- Proszki budyniowe wymieszaj z 250 ml mleka oraz cukrem. Pozostałe 500 ml energicznie zagotuj (ma kipieć), wlewaj do niego mleko wymieszane z budyniem, cały czas energicznie mieszając całość trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
- Gdy masa będzie gładka, zdejmij rondelek z ognia. Trzeba go ostudzić - najlepsza metoda to przełożenie budyniu do miski i obłożenie go z wierzchu folią spożywczą. Folia musi dotykać do wierzchu masy, aby nie zrobił się kożuch. Możliwe, że całkowite ostygnięcie budyniu potrwa kilka godzin.
- Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż spód 1/3 herbatników. Rozsmaruj na nich masę kajmakową z puszki. Potem wyłóż kolejną warstwę herbatników.
- Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę, potem dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas ubijając.
- Masa powinna stać się jednolita i gładka. Przełóż ją do blaszki na herbatniki.
- Na budyń przełóż trzecią i ostatnią warstwę herbatników.
- W osobnej misce ubij zimną kremówkę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp powoli cukier wanilinowy i fixy do śmietany.
- Bitą śmietanę rozłóż na herbatnikach.
- Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj w małej miseczce z kakao. Taką mieszanką posyp wierzch ciasta.
- Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dało się łatwo pokroić.
Dodatkowe porady
Kupując budyń, zwróć uwagę na to, aby nie zawierał dodatku cukru. Ja czasem eksperymentalnie zastępuję budyń waniliowy innymi wersjami smakowymi - czekoladowym albo pistacjowym. Moim zdaniem taka wersja klasycznego 3 bita też miała swój urok, ale rodzina zdecydowanie woli jednak waniliowy posmak masy, dlatego raczej nie powtórzę tego pomysłu.
















