Ciasto 3 bit to mój sztandarowy klasyk na różne okazje - Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny, urodziny czy po prostu rodzinne spotkania przy kawie. Nikt już nie musi mnie o nie prosić, bo zawsze wiem, że wszyscy na nie czekają. Nie chcę, aby rodzina czuła się zawiedziona, więc zawsze szykuję 2 duże blachy. Dla nikogo nie zabraknie i wszyscy będą mogli zjeść dowolną ilość dokładek. Warstwy herbatników, budyniowa masa i bita śmietana to idealnie dobrane trio.

Przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia

Podane proporcje przedstawiają ilość składników wystarczającą mniej więcej do przygotowania blaszki o wymiarach 20x30 cm.

Składniki:

  • puszka masy kajmakowej
  • 2 saszetki budyniu waniliowego (każda po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej albo mlecznej czekolady
  • 500 g herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Proszki budyniowe wymieszaj z 250 ml mleka oraz cukrem. Pozostałe 500 ml energicznie zagotuj (ma kipieć), wlewaj do niego mleko wymieszane z budyniem, cały czas energicznie mieszając całość trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Gdy masa będzie gładka, zdejmij rondelek z ognia. Trzeba go ostudzić - najlepsza metoda to przełożenie budyniu do miski i obłożenie go z wierzchu folią spożywczą. Folia musi dotykać do wierzchu masy, aby nie zrobił się kożuch. Możliwe, że całkowite ostygnięcie budyniu potrwa kilka godzin. 
  3. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wyłóż spód 1/3 herbatników. Rozsmaruj na nich masę kajmakową z puszki. Potem wyłóż kolejną warstwę herbatników.
  5. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę, potem dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas ubijając.
  6. Masa powinna stać się jednolita i gładka. Przełóż ją do blaszki na herbatniki.
  7. Na budyń przełóż trzecią i ostatnią warstwę herbatników.
  8. W osobnej misce ubij zimną kremówkę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp powoli cukier wanilinowy i fixy do śmietany.
  9. Bitą śmietanę rozłóż na herbatnikach.
  10. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj w małej miseczce z kakao. Taką mieszanką posyp wierzch ciasta.
  11. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dało się łatwo pokroić.

Dodatkowe porady

Kupując budyń, zwróć uwagę na to, aby nie zawierał dodatku cukru. Ja czasem eksperymentalnie zastępuję budyń waniliowy innymi wersjami smakowymi - czekoladowym albo pistacjowym. Moim zdaniem taka wersja klasycznego 3 bita też miała swój urok, ale rodzina zdecydowanie woli jednak waniliowy posmak masy, dlatego raczej nie powtórzę tego pomysłu.