Ciasto malinowa chmurka to świetna alternatywa dla ciężkich serników czy makowców na świątecznym stole. Jest lekkie, delikatne i orzeźwiające, a chrupiąca bez zachwyca każdego od pierwszego kęsa. Robię je w sprytny sposób, by nie spędzić całego dnia w kuchni.

Jak sprytnie zrobić ciasto malinowa chmurka?

Przepis na ciasto malinowa chmurka zna chyba każdy. Mimo że wygląda jak z najlepszej cukierni, to robię się je bardzo prosto, a pracę można podzielić na kilka dni:

  • bezę możesz upiec dzień wcześniej, przechowuj ją w suchym miejscu, przykrytą (nie w lodówce). Na ciasto możesz ją wyłożyć tuż przed podaniem, wtedy na pewno nie zmięknie i będzie idealnie chrupiąca.
  • kruchy spód również możesz przygotować dzień przed składaniem ciasta. Nie przechowuj go jednak w lodówce, gdyż może stwardnieć.
  • galaretkę zrobisz ekspresowo z mrożonych malin (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), jednak pamiętaj, że bardzo szybko tężeje. Niemal od razu możesz wykładać ją na ciasto.
  • krem ubijesz w kilka minut, jeśli kremówka i mascarpone będą mocno schłodzone (możesz śmietankę włożyć do zamrażarki na 15 minut przed ubijaniem).

Zobacz na zdjęciu poniżej, jak powinna wyglądać dobrze ubita piana na bezę.

Getty/iStock, Yasin Caglayan

Przepis na ciasto malinowa chmurka

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych do posypania

Składniki na galaretkę malinową:

  • 4 galaretki malinowe
  • 1 l wody
  • 500 g mrożonych malin

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od bezy. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier po łyżce, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie wlej sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Ubij całość i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 1,5 godziny. 
  2. Następnie przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Wylep nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut
  3. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Gdy lekko przestygną, dodaj do nich mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Wymieszaj i tężejącą wyłóż na upieczone i ostudzone kruche ciasto (uważaj, galaretka połączona z mrożonymi malinami bardzo szybko tężeje). Blachę z ciastem wstaw do lodówki.
  4. Na koniec przygotuj krem. Zimną kremówkę ubij na sztywną masę z mascarpone i cukrem pudrem. Wyłóż ją na galaretkę. Na wierzch połóż wystudzoną bezę. Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Schłodzone będzie się łatwiej kroić.