Ciasto malinowa chmurka to świetna alternatywa dla ciężkich serników czy makowców na świątecznym stole. Jest lekkie, delikatne i orzeźwiające, a chrupiąca bez zachwyca każdego od pierwszego kęsa. Robię je w sprytny sposób, by nie spędzić całego dnia w kuchni.
Jak sprytnie zrobić ciasto malinowa chmurka?
Przepis na ciasto malinowa chmurka zna chyba każdy. Mimo że wygląda jak z najlepszej cukierni, to robię się je bardzo prosto, a pracę można podzielić na kilka dni:
- bezę możesz upiec dzień wcześniej, przechowuj ją w suchym miejscu, przykrytą (nie w lodówce). Na ciasto możesz ją wyłożyć tuż przed podaniem, wtedy na pewno nie zmięknie i będzie idealnie chrupiąca.
- kruchy spód również możesz przygotować dzień przed składaniem ciasta. Nie przechowuj go jednak w lodówce, gdyż może stwardnieć.
- galaretkę zrobisz ekspresowo z mrożonych malin (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), jednak pamiętaj, że bardzo szybko tężeje. Niemal od razu możesz wykładać ją na ciasto.
- krem ubijesz w kilka minut, jeśli kremówka i mascarpone będą mocno schłodzone (możesz śmietankę włożyć do zamrażarki na 15 minut przed ubijaniem).
Zobacz na zdjęciu poniżej, jak powinna wyglądać dobrze ubita piana na bezę.
Getty/iStock, Yasin Caglayan
Przepis na ciasto malinowa chmurka
Składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g płatków migdałowych do posypania
Składniki na galaretkę malinową:
- 4 galaretki malinowe
- 1 l wody
- 500 g mrożonych malin
Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od bezy. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier po łyżce, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie wlej sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Ubij całość i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 1,5 godziny.
- Następnie przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Wylep nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Gdy lekko przestygną, dodaj do nich mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Wymieszaj i tężejącą wyłóż na upieczone i ostudzone kruche ciasto (uważaj, galaretka połączona z mrożonymi malinami bardzo szybko tężeje). Blachę z ciastem wstaw do lodówki.
- Na koniec przygotuj krem. Zimną kremówkę ubij na sztywną masę z mascarpone i cukrem pudrem. Wyłóż ją na galaretkę. Na wierzch połóż wystudzoną bezę. Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Schłodzone będzie się łatwiej kroić.
















