Ciasto z jabłkami to najpopularniejszy deser, jaki gości w naszych domach. Jest proste w wykonaniu, składniki ogólnodostępne, a jabłka praktycznie cały rok można kupić w sklepie za niewielkie pieniądze. Wystarczy przygotować proste ciasto i zalać nim jabłka, by po chwili wyciągnąć z piekarnika aromatyczną szarlotkę, jabłecznik czy inne ciasto z tymi owocami. Za każdym razem się udaje i smakuje tak, że jeszcze ciepłe znika z blachy.
Prosty przepis na szybkie ciasto jabłkowe od Michała Wrzoska
Dietetyk Michał Wrzosek pokazał na swoim Facebooku prosty przepis na szybkie ciasto jabłkowe, którego kawałek ma jedynie 50 kcal. Jak to możliwe? W cieście nie ma w ogóle mąki, a ilość cukru zredukowana jest do minimum. Samo przygotowanie to zaledwie kilka minut, by pociąć jabłka i wymieszać z pozostałymi składnikami, a resztę robi już piekarnik. Zobacz jakie to proste i wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz.
Składniki:
- 2 średnie jabłka,
- 1 opakowanie serka waniliowego
- 2 jajka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka erytrolu,
- 1/2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia je w cienkie plasterki. Nie muszą być równe.
- Do miski wrzuć pokrojone jabłka, dodaj cały serek waniliowy, dodaj jajka, miód, erytrol i cynamon i wszystko delikatnie wymieszaj, żeby nie połamać jabłek.
- Przygotuj formę na ciasto. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej przygotowane ciasto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C na 35-45 minut. Możesz patyczkiem sprawdzić pod koniec pieczenia, czy jabłka są wystarczająco miękkie.
- Podawaj samo, ale z ulubionymi lodami.
Jak można zmodyfikować przepis?
Jeśli nie chcesz dodawać słodziku, możesz go zastąpić zwykłym cukrem, albo w ogóle pominąć ten składnik. Słodycz miodu i jabłek w zupełności wystarczy dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich deserów.
Serek waniliowy możesz zastąpić jogurtem naturalnym albo skyrem waniliowym.
Dodatkowo wierzch ciasta możesz posypać cynamonem i płatkami migdałowymi, które wzbogacą smak i będą przyjemnie chrupać na każdym kawałku.
Jakie jabłka wybrać do ciasta?
Najlepsze do tego deseru są gatunki lekko kwaśne czyli Antonówka, Papierówka, Gloster i Ligole. Ale możesz dać każde, które akurat masz pod ręką. W czasie pieczenia trzeba tylko sprawdzić, czy już zmiękły, bo jedne miękną szybciej, inne trochę dłużej.

















