Gulasz z cukinii, papryki i pomidorów to mój obiad awaryjny. Kiedy nie mam pomysłu, co ugotować albo nie mam czasu biec na zakupy, a rodzinka domaga się czegoś sycącego, sięgam do spiżarni po te właśnie słoiki. Nie ma nic lepszego niż gęsty, aromatyczny gulasz warzywny gotowy od razu po podgrzaniu. Przepis jest prosty, zestaw przypraw możesz dowolnie modyfikować w zależności od swoich preferencji smakowych, ważne jest jednak, żeby trzymać się sprawdzonych proporcji 3:2:2.
Jak zrobić gulasz z cukinii?
Cukinii użyj dowolnej, ale najlepszy gulasz wychodzi z jędrnych, młodych, niewielkich egzemplarzy. Do przygotowania tego dania konieczne będą też dojrzałe w letnim słońcu pomidory. Ja najchętniej korzystam z połączenia odmian dużych z koktajlowymi, ale danie równie dobrze będzie smakować, jeśli zrobisz je z jednego gatunku tych warzyw. Wykorzystaj mięsiste, naturalnie słodkie i jak najsmaczniejsze pomidory, od ich jakości zależy efekt końcowy.
Paprykę zawsze wybieram słodką - okrągłą lub stożkową. Idealnie pasuje czerwona, jednak sprawdzi się też żółta lub pomarańczowa. Odradzam za to zieloną (ze względu na smak przypominający bardziej zielony groszek niż typową paprykę) oraz białą (prawie nie ma smaku). Proporcja 3:2:2 dotyczy ilości użytych warzyw. Na 3 kg cukinii weź 2 kg papryki i tyle samo świeżych pomidorów.
Jeśli chodzi o dodatki, to nigdy nie skąpię świeżego czosnku, ale jeżeli chodzi o pozostałe przyprawy (lubczyk, cząber, ostra papryka) - panuje dowolność. Można je pominąć lub zamienić np. na suszony tymianek, estragon, oregano lub bazylię. Pasuje też mielony kminek oraz wędzona mielona papryka lub wędzone chili chipotle.
Pamiętaj, żeby przed duszeniem warzyw przygotować odpowiednio słoiki - wyparzyć je, a następnie dokładnie osuszyć. Najlepiej sprawdzą się takie o pojemności ok. 500 ml.
Przepis na gulasz z cukinii na zimę
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 2 kg papryki
- 2 kg pomidorów
- 7 ząbków czosnku
- 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżki suszonego cząbru
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- do smaku: sól
Sposób przygotowania:
- Cukinię, paprykę oraz pomidory dokładnie umyj i osusz.
- Cukinie w skórce pokrój w półplasterki o grubości mniejszej niż 1 cm.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na podobne kawałki, jak cukinię.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- W dużym garnku podgrzej oliwę.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i podsmażaj przez ok. 1 minutę.
- Następnie dodaj pokrojoną cukinię i paprykę.
- Duś 5 minuty, mieszając od czasu, do czasu.
- W tym czasie pomidory sparz wrzątkiem (koktajlowych nie musisz), obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę.
- Dodaj je do garnka z warzywami i duś całość jeszcze 10 minut na małym ogniu, mieszając.
- Dopraw do smaku solą, dodaj pozostałe przyprawy (lubczyk, cząber, obie papryki) i duś jeszcze przez chwilę.
- Gorący warzywny gulasz przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z wodą.
Gulasz z cukinii nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków, sam w sobie jest pełnowartościowym obiadem. Jednak na duży głód możesz go zaserwować również z ulubioną kaszą lub ryżem albo ziemniakami z wody.
















