Kurczak to najpopularniejsze mięso w polskich domach, ale wbrew pozorom nie jest wcale takie banalne. Nie dość, że można przerobić je na tysiąc i jeden sposobów, to jeszcze bywa kapryśne, jeśli nie potraktuje się go z należytą ostrożnością. Czasem wychodzi suche, wiórowate, zbite i całkiem bez smaku, dlatego wiele osób stawia raczej na udka lub skrzydełka, a omija filety z piersi. Rączka pokazuje jednak, że można stworzyć perfekcyjne, soczyste kąski nawet z chudych kawałków kurczaka. Jego nietypowa panierka chroni delikatne mięso, a przy tym dodaje mu charakteru. Takie nuggetsy są idealne dla dzieci, ale nie tylko.
W czym obtaczać nuggetsy?
Standardowa panierka do kotletów lub nuggetsów z kurczaka to bułka tarta. Sama w sobie często bywa jednak zbyt miałka i jest całkiem pozbawiona fantazji. Sama, gdy już jej używam, obtaczam w niej mięso dwa razy, żeby wyciągnąć z niej jak najwięcej i by usmażone kąski faktycznie chrupały. Ale są też inne sposoby, żeby osiągnąć apetyczną i rumianą otoczkę. Możesz wykorzystać na przykład:
- panierkę panko – jest grubsza niż zwykła bułka tarta, nie nasiąka tłuszczem, chroni kurczaka przed wysuszeniem i mocniej chrupie.
- płatki owsiane – świetne rozwiązanie dla osób, które unikają glutenu. Płatki są lżejsze niż inne panierki i mają lekko orzechowy smak.
- parmezan – zetrzeć go na wiórki i wmieszać do zwykłej bułki tartej lub panko. Dzięki temu kurczak zyska na smaku.
- ciasto naleśnikowe – nie jest to typowa panierka, ale ciekawy sposób na usmażenie soczystych kotlecików na wzór ryby ze słynnego dania fish and chips. W tej wersji nie ma szans, żeby mięso wyszło suche, ale trudniej uzyskać chrupiącą otoczkę.
- pokruszone chipsy ziemniaczane – gwarantowany hit dla miłośników fast foodów. Taka panierka ma mnóstwo smaku i potrafi nieźle chrupać, ale trzeba uważać, bo cienkie chipsy łatwo nasiąkają tłuszczem.
Rączka stawia natomiast na inny klasyk, a mianowicie płatki kukurydziane. To zewnętrzna warstwa jego nuggetsów – złocista i chrupka. Ale pod nią kryje się jeszcze niespodzianka. Kucharz obtacza kąski kurczaka w wytłoczynach z marchewki. Świetny pomysł na zero waste.
Nuggetsy z kurczaka Remigiusza Rączki – przepis
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 szklanka wytłoczyn z marchewki
- 2 garście płatków kukurydzianych
- 2 garście bułki tartej
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Przygotuj sok z marchewki i zamiast wyrzucać wytłoczyny, zachowaj je do panierki. Są suche, więc nie puszczą wody podczas smażenia, ale nadal mają dużo smaku. Jeśli nie masz sokowirówki, możesz zetrzeć warzywo na tarce, posolić je i bardzo dobrze odcisnąć.
- Oczyść pierś kurczaka z błonek i pokrój ją w niewielkie paski. Posyp z obu stron solą i pieprzem. Możesz także wykorzystać inne przyprawy, takie jak czosnek lub słodka papryka.
- Pokrusz w dłoniach płatki kukurydziane i wymieszaj je z bułką tartą oraz wytłoczynami z marchewki. W oddzielnym naczyniu rozmąć jajka widelcem.
- Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, a potem obtaczaj w marchewkowo-kukurydzianej panierce.
- Smaż nuggetsy na oleju do zarumienienia. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwuj na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Najlepsze sosy do nuggetsów
Nuggetsy możesz podać na obiad jak kotlety z kurczaka, czyli z ziemniakami i surówką. Ale są też świetną przekąską solo. Ponieważ są to niewielkie kąski godnie reprezentujące domowy fast food, trudno wyobrazić je sobie bez sosu do maczania. Możesz przygotować do nich takie dipy jak:
- barbecue – na wzór popularnej sieci, która serwuje stripsy z kurczaka. Słodkawy, z lekko wędzonym aromatem, idealny do drobiu.
- czosnkowy – najlepiej na bazie kwaskowego jogurtu. Dla podbicia aspektu umami możesz dodać majonez lub musztardę.
- chrzanowy – idealny, jeśli lubisz ostrzejsze smaki i stawiasz polską kuchnię nad amerykańskimi wymysłami.
- serowy – możesz przyrządzić go serka topionego i ulubionych ziół albo roztopić goudę lub cheddar z dodatkiem śmietanki.
Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081

















