Warto poświęcić się częściej niż raz w roku na święta i zrobić krokiety po domowemu. Na pewno usłyszysz niejedno miłe słowo. Dla powodzenia przepisu kluczowe są naleśniki. Remigiusz Rączka robi do krokietów wzorcowe naleśniki wg przepisu, który sprawdza mu się od lat. Zobacz, co dodaje i jakie ma triki. 

Na co zwrócić uwagę przy robieniu naleśników na krokiety?

Śląski kucharz do ciasta na naleśniki obowiązkowo dodaje jajka. Wiele osób z nich rezygnuje i upraszcza przepis, ale tu, do ciasta na naleśniki na krokiety warto je „ciepnąć”. Jajka zwiększają elastyczność naleśników i są dla ciasta spoiwem. Nie bój się - wg proporcji od Rączki nie wyjdzie ono zbyt gęste.

Dzięki tej rzadkiej (ale nie wodnistej) konsystencji ciasto łatwo rozprowadza się po nagrzanej patelni. Daje się wysmażyć na cieniutkie jak papier placki, które potem „idealnie się poddowo” - zwija z farszem w środku. Mięso w farszu powinno być gładko zmielone. Dzięki temu krokiety będą się rolować bezproblemowo i nic nie wypadnie.

Ważna jest też ilość oleju na patelni. Nie może być go zbyt wiele. Przy pierwszym naleśniku rozgrzej go nieco więcej i nadmiar zlej do miseczki - zużyjesz go do kolejnych, gdy patelnia będzie już sucha. Olej bezwzględnie musi być gorący. Same krokiety smażymy w głębokim tłuszczu - wtedy są równo wysmażone. Pan Remek do takiego smażenia zużywa 2 litry oleju. Da się go ponownie wykorzystać, więc nie trzeba go wyrzucać.

Przepis Remigiusza rączki na naleśniki do krokietów i nie tylko

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przelej mleko do dużej miski, dodaj wodę gazowaną, olej oraz szczyptę soli i wbij całe jajka. 
  2. Zacznij mieszać za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej, jednocześnie partiami dodając mąkę. Gotowe ciasto naleśnikowe powinno być gładkie, na tyle rzadkie, by pokryło szybko przy obróceniu patelni całą powierzchnię i bez grudek.
  3. Wylej na patelnię odrobinę tłuszczu, zlej nadmiar i odczekaj, aż będzie gorący. 
  4. Wylewaj na rozgrzany tłuszcz po chochelce ciasta, obróć nią szybko, by ciasto przykryło spód i smaż z obu stron na złoty kolor. Gdy brzeg naleśnika się zetnie, jest gotowy na odwrócenie i dosmażenie z 2. strony.

Źródło przepisu: Rączka Gotuje (YouTube).

Czym nadziać krokiety?

Farsz z dobrze zmielonego, wysmażonego wcześniej mięsa (może być z rosołu), to klasyk klasyków, ale są też inne możliwości. Pan Remek proponuje choćby:

  • farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą mozzarellą
  • farsz z mielonej łopatki z suszonymi grzybami
  • farsz z mozzarelli i szynką i papryką, z dodatkiem sporej ilości czosnku
  • farsz jajeczny z łososiem wędzonym i mozzarellą, doprawiony koperkiem i pieprzem cytrynowym

To oczywiście zaledwie 4 z tysięcy innych propozycji - tak naprawdę możesz zastosować każdy farsz, w tym nawet na słodko - np. prażone jabłka z cynamonem.