Remigiusz Rączka, znany kucharz ze Śląska, jeden z odcinków programu telewizyjnego pt. „Rączka Gotuje” poświęcił przetworom na zimę. Byłam ciekawa, jak i jest jego ulubiony przepis na ogórki kiszone, więc obejrzałam go w całości. Poza prostą recepturą, usłyszałam kilka porad oraz 1 złotą zasadę, której warto się trzymać, żeby warzywa dobrze się ukisiły. Jeśli jesteś ciekaw, o co chodzi, podzielę się z tobą tą wiedzą. 

Rady Rączki - jak zrobić najlepsze ogórki kiszone

Pan Remigiusz kisi ogórki w beczkach dębowych, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe słoiki do przetworów. Najpierw moczy warzywa w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Dzięki temu ukiszone ogórki będą jędrne i chrupiące.  

Co ważne, Rączka ogórki do kiszenia układa w naczyniu jasną częścią do dołu i zawsze pionowo. To jego złota zasada, którą tłumaczy siłą grawitacji - chodzi o to, żeby ogórki przyjmowały podobną pozycję, co rosnąc w naturze. Na pewno ma to praktyczne zastosowanie: więcej ogórków zmieści się w pionowych słoikach (czy beczkach), jeśli będą ustawione w sposób dopasowany do kształtu naczynia, ciasno, jeden obok drugiego, niż gdyby się je wkładało w przypadkowych konfiguracjach. 

Dodatkiem ekstra, jaki poleca kucharz, jest świeża papryczka chili. Jeśli chodzi o liście, Pan Remigiusz używa liści czarnej porzeczki, ponieważ takie ma w swoim ogródku. 

Przepis Remigiusza Rączki na ogórki kiszone

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 4 l przegotowanej wody
  • 4 łyżki soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
  • 1 korzeń chrzanu 
  • kilka sztuk liści czarnej porzeczki
  • 1 główka czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 3 sztuki kopru - baldachy i łodygi 
  • gorczyca
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj czosnek. Nie obieraj go, całą główkę przekrój. Jeśli kisisz ogórki w beczce lub dużej kamionce, przekrojony czosnek wrzuć na spód naczynia. Jeśli kisisz w słoikach - do każdego wrzuć mniej więcej równą część czosnku. 
  2. Wrzuć też po kawałku korzenia chrzanu. 
  3. Do czosnku i chrzanu dodaj liście porzeczki.
  4. Następnie możesz zacząć dodawać ogórki. Układaj w naczyniu jasną częścią do dołu, pionowo, ciasno - jeden obok drugiego.
  5. Papryczkę przekrój i do każdego słoika wrzuć po kawałku razem z nasionami.
  6. Dodaj też gorczycę i ziele angielskie. 
  7. Na górę połóż koper. 
  8. Do przegotowanej, ostudzonej wody dodaj sól, przemieszaj i dodaj solankę do ogórków. Zakręć słoiki i odstaw do spiżarni.

Smacznego!