Remigiusz Rączka, znany kucharz ze Śląska, jeden z odcinków programu telewizyjnego pt. „Rączka Gotuje” poświęcił przetworom na zimę. Byłam ciekawa, jak i jest jego ulubiony przepis na ogórki kiszone, więc obejrzałam go w całości. Poza prostą recepturą, usłyszałam kilka porad oraz 1 złotą zasadę, której warto się trzymać, żeby warzywa dobrze się ukisiły. Jeśli jesteś ciekaw, o co chodzi, podzielę się z tobą tą wiedzą.
Rady Rączki - jak zrobić najlepsze ogórki kiszone
Pan Remigiusz kisi ogórki w beczkach dębowych, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe słoiki do przetworów. Najpierw moczy warzywa w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Dzięki temu ukiszone ogórki będą jędrne i chrupiące.
Co ważne, Rączka ogórki do kiszenia układa w naczyniu jasną częścią do dołu i zawsze pionowo. To jego złota zasada, którą tłumaczy siłą grawitacji - chodzi o to, żeby ogórki przyjmowały podobną pozycję, co rosnąc w naturze. Na pewno ma to praktyczne zastosowanie: więcej ogórków zmieści się w pionowych słoikach (czy beczkach), jeśli będą ustawione w sposób dopasowany do kształtu naczynia, ciasno, jeden obok drugiego, niż gdyby się je wkładało w przypadkowych konfiguracjach.
Dodatkiem ekstra, jaki poleca kucharz, jest świeża papryczka chili. Jeśli chodzi o liście, Pan Remigiusz używa liści czarnej porzeczki, ponieważ takie ma w swoim ogródku.
Przepis Remigiusza Rączki na ogórki kiszone
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 4 l przegotowanej wody
- 4 łyżki soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
- 1 korzeń chrzanu
- kilka sztuk liści czarnej porzeczki
- 1 główka czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- 3 sztuki kopru - baldachy i łodygi
- gorczyca
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj czosnek. Nie obieraj go, całą główkę przekrój. Jeśli kisisz ogórki w beczce lub dużej kamionce, przekrojony czosnek wrzuć na spód naczynia. Jeśli kisisz w słoikach - do każdego wrzuć mniej więcej równą część czosnku.
- Wrzuć też po kawałku korzenia chrzanu.
- Do czosnku i chrzanu dodaj liście porzeczki.
- Następnie możesz zacząć dodawać ogórki. Układaj w naczyniu jasną częścią do dołu, pionowo, ciasno - jeden obok drugiego.
- Papryczkę przekrój i do każdego słoika wrzuć po kawałku razem z nasionami.
- Dodaj też gorczycę i ziele angielskie.
- Na górę połóż koper.
- Do przegotowanej, ostudzonej wody dodaj sól, przemieszaj i dodaj solankę do ogórków. Zakręć słoiki i odstaw do spiżarni.
Smacznego!
















