Podczas spaceru po parku zauważyłam drzewko obsypane drobnymi, czerwonymi kulkami. Na pierwszy rzut oka wyglądały jak ozdoba, takie małe, lśniące jabłuszka, które aż prosiły się o zerwanie. Z ciekawości sięgnęłam po jedno i zaczęłam szukać, co to właściwie jest. Okazało się, że to owoce jabłoni śliwolistnej, znanej też jako rajska jabłoń.
Niby posadzona dla ozdoby, ale jej owoce mają o wiele więcej do zaoferowania niż tylko wygląd. W kuchni sprawdzają się zaskakująco dobrze, szczególnie jeśli lubisz robić przetwory. I właśnie wtedy pomyślałam o dżemie, który idealnie pasuje do naleśników.
Co to są rajskie jabłka?
Rajskie jabłka, czyli owoce jabłoni śliwolistnej, to malutkie, czerwone lub żółtawe jabłuszka, które często spotykasz w ogrodach ozdobnych, parkach czy przy szkołach. Drzewka, na których rosną, są niskie i dekoracyjne, szczególnie jesienią, gdy gałęzie dosłownie uginają się od owoców. W przeciwieństwie do zwykłych jabłek, te są naprawdę drobne – wielkości czereśni lub małej śliwki.
Redakcja mojegotowanie.pl
Czy można je jeść na surowo? Tak, są jadalne, choć nie każdemu zasmakują w tej formie. Mają dość twardą skórkę, lekko cierpki smak i sporo pestek w środku. Ich miąższ jest kwaskowaty i mało soczysty, ale właśnie dlatego świetnie sprawdzają się w przetworach.
Pod wpływem gotowania z przyprawami nabierają głębi i charakteru, zyskują przyjemną miękkość i wyrazisty aromat. Jeśli więc zjesz jedno prosto z drzewa i się rozczarujesz, nie skreślaj ich od razu. W słoiku pokazują swój prawdziwy smak.
Co zrobić z rajskich jabłek?
Idealnie sprawdzają się w dżemach, konfiturach. Dzięki dużej zawartości pektyn bardzo dobrze się żelują, więc nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów czy innych dodatków. To naturalna baza do przetworów, która smakuje „jak u babci”. Ich intensywny czerwony kolor po ugotowaniu przybiera głęboką, bursztynową barwę. Dżem z rajskich jabłek nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie.
Ten owoc możesz wykorzystać też w wypiekach jako nadzienie do drożdżówek, tart albo jako dodatek do kruszonki. Ale dziś skupimy się na tym, co zrobisz najprościej i najpyszniej, dżemie, który będzie idealnym uzupełnieniem naleśników z twarogiem lub jako samodzielna warstwa do kanapki z masłem.
Przepis na dżem z rajskich jabłek z nutą korzenną
Składniki:
- 1 kg rajskich jabłuszek
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Umyj rajskie jabłuszka, usuń ogonki i gniazda nasienne.
- Włóż jabłka do garnka z grubym dnem. Jeśli są mało soczyste, dolej pół szklanki wody.
- Gotuj je na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż zaczną się rozpadać i uzyskają dżemową konsystencję.
- Dodaj cukier i gotuj dalej, aż całkowicie się rozpuści.
- Wlej sok z cytryny, wsyp cynamon i goździki. Gotuj jeszcze kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć i się żelować.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
- Gotowe słoiczki możesz przechowywać w spiżarni nawet kilka miesięcy.
















