Knedle z truskawkami to jeden z sentymentalnych smaków wakacji u babci. Te idealne powinny być delikatne i mięciutkie, ale przy tym pięknie trzymać swój kształt i nie rozpadać się na talerzu. Jak osiągnąć taki efekt? Zwykle dodaje się do masy ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, ale można szybciej i sprytniej. Wystarczy sypnąć kilka łyżek pewnych popularnych drobinek z kuchennej szafki.
Jak zrobić knedle z truskawkami? Ziemniaki zastąp czymś lepszym
Knedle z owocami wcale nie muszą powstawać na bazie ziemniaków, bo jeszcze lepsze i dużo bardziej mięciutkie kule uzyskasz mieszając twaróg z kaszą manną. Mało kto wie, że te popularne drobinki nadają się do takiego przepisu i zwykle wykorzystuje się je tylko do gotowania na mleku, a to wielka stara. Kasza manna genialnie sprawdza się bowiem w roli zagęstnika do ciasta na knedle i dzięki niej, można mocno ograniczyć ilość mąki dodawanej do masy.
Zobacz dokładne proporcje poniżej i przygotuj idealne ciasto na knedle z truskawkami. Podaj je tak, jak lubisz najbardziej - z rumianą bułeczką na maśle, kleksem posłodzonej śmietany lub z jogurtem naturalnym i dodatkową porcją świeżych owoców.
Prosty przepis na knedle z truskawkami
Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 4-5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki mąki pszennej
- świeże truskawki + odrobina cukru i cukru wanilinowego
do podania:
- 60 g masła
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkami. Następnie wsyp mąkę i stopniowo dodawaj kaszę, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne.
- Truskawki umyj i wysusz. Następnie posyp je cukrem i cukrem wanilinowym (w takiej ilości jak lubisz) i lekko przemieszaj.
- Gotową masę podziel na równe kuleczki i każdą z nich lekko spłaszcz w dłoni, wypełnij truskawką i sklej w szczelnego knedla.
- Tak przygotowane knedle z truskawkami gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 8-10 minut.
- Na patelni rozpuść trochę masła i dodaj do niego bułkę tartą. Całość podsmażaj, aż powstanie złocista, chrupiąca kruszonka. Wrzuć do tego ugotowane i dokładnie odcedzone knedle i obtocz je w zasmażce z każdej strony.

















