Knedle z truskawkami to jeden z sentymentalnych smaków wakacji u babci. Te idealne powinny być delikatne i mięciutkie, ale przy tym pięknie trzymać swój kształt i nie rozpadać się na talerzu. Jak osiągnąć taki efekt? Zwykle dodaje się do masy ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, ale można szybciej i sprytniej. Wystarczy sypnąć kilka łyżek pewnych popularnych drobinek z kuchennej szafki. 

Jak zrobić knedle z truskawkami? Ziemniaki zastąp czymś lepszym

Knedle z owocami wcale nie muszą powstawać na bazie ziemniaków, bo jeszcze lepsze i dużo bardziej mięciutkie kule uzyskasz mieszając twaróg z kaszą manną. Mało kto wie, że te popularne drobinki nadają się do takiego przepisu i zwykle wykorzystuje się je tylko do gotowania na mleku, a to wielka stara. Kasza manna genialnie sprawdza się bowiem w roli zagęstnika do ciasta na knedle i dzięki niej, można mocno ograniczyć ilość mąki dodawanej do masy.

Zobacz dokładne proporcje poniżej i przygotuj idealne ciasto na knedle z truskawkami. Podaj je tak, jak lubisz najbardziej - z rumianą bułeczką na maśle, kleksem posłodzonej śmietany lub z jogurtem naturalnym i dodatkową porcją świeżych owoców. 

Prosty przepis na knedle z truskawkami

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • świeże truskawki + odrobina cukru i cukru wanilinowego

do podania:

  • 60 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkami. Następnie wsyp mąkę i stopniowo dodawaj kaszę, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne.
  2. Truskawki umyj i wysusz. Następnie posyp je cukrem i cukrem wanilinowym (w takiej ilości jak lubisz) i lekko przemieszaj.
  3. Gotową masę podziel na równe kuleczki i każdą z nich lekko spłaszcz w dłoni, wypełnij truskawką i sklej w szczelnego knedla. 
  4. Tak przygotowane knedle z truskawkami gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 8-10 minut. 
  5. Na patelni rozpuść trochę masła i dodaj do niego bułkę tartą. Całość podsmażaj, aż powstanie złocista, chrupiąca kruszonka. Wrzuć do tego ugotowane i dokładnie odcedzone knedle i obtocz je w zasmażce z każdej strony.