Kruche ciasto to jesienią coś, co w moim domu robi się dosłownie na okrągło. Po tym gdy przejedzą nam się rozmaite kruche szarlotki, aż przebieramy nogami, by wykombinować coś innego, coś znacznie bardziej ciekawszego. Październik daje nam tutaj niezliczone możliwości – jedną z nich jest dostępna właśnie teraz żurawina.

Chociaż owoc ten nie wszystkim kojarzy się z deserami ze względu na swoją naturalną goryczkę, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nim słodkie cuda, jak choćby te, z poniższego przepisu na kruchym cieście.

Jak zrobić dobre ciasto z żurawiną?

Kruchy spód to jednak nie wszystko. Aż prosi się bowiem, by podkreślić smak owoców jeszcze jednym maślanym i chrupiącym wierzchem, czyli właśnie kruszonką, najlepiej z migdałowym twistem. W przypadku ciasta z żurawiną gra tych dwóch smaków jest jeszcze bardziej wyrazista. Mocne, zdecydowane w smaku owoce żurawiny aż proszą się o chrupiący, słodziutki dodatek u góry. Razem stanowią po prostu duet idealny!

Jeśli będziesz działać sprawnie, całość przygotowań nie zajmie ci więcej niż 15 minut. Nie licząc oczywiście czasu oczekiwania na schłodzenie kruchego ciasta i samo pieczenie!

Przepis na kruche ciasto z żurawiną i kruszonką

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej (lub migdałowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru drobnego do wypieków

Składniki na nadzienie:

  • 300 g żurawiny
  • 4-5 łyżek cukru
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 2 garście migdałów
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ kostki masła
  • 4 łyżki mąki (najlepiej tej samej, której użyłeś do spodu)
  • ¼ szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wyrobienia kruchego ciasta na spód. Zimne masło przesiekaj z mąką, dodaj cukier i szybko wyrób. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 min.
  2. Zmrożoną uprzednio żurawinę (dla usunięcia goryczki) zalej sokiem pomarańczowym, dodaj cukier i gotuj w rondlu na małym ogniu do zgęstnienia. Pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Gotowanie powinno odbywać się pod przykryciem – żurawina „lubi” pryskać.
  3. Przygotuj kruszonkę. Przesiekaj migdały, dodaj miękkie masło, cukier, mąkę i płatki owsiane. Wymieszaj.
  4. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.  Podpiecz ciasto przez ok. 10 min w temp. 180 st.
  5. Na podpieczone ciasto wyłóż „dżem” z żurawiny. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Piecz dalej przez ok. 15-20 min.

Smacznego!