Gotowanie młodej kapusty wydaje się banalne, kilka warzyw, trochę tłuszczu, przyprawy i gotowe. Ale każdy, kto próbował odtworzyć smak tej „od babci”, wie, że coś często nie gra. Niby wszystko się zgadza, a jednak efekt jest nijaki. Mdła kapusta to częsty problem, zwłaszcza jeśli gotujesz ją bez mięsa lub starasz się nie przesadzać z solą czy cukrem. Smak się rozmywa i nawet świeżość młodej główki nie ratuje sprawy. Na szczęście jest sposób, który w prosty sposób podkręca smak całego dania.
Dlaczego młoda kapusta potrafi wyjść mdła?
Przyczyn może być kilka. Przede wszystkim młoda kapusta ma delikatniejszy smak niż późna odmiana. Ma też więcej naturalnej słodyczy i mniej goryczy, dlatego łatwo o przesyt, gdy dodasz masło i marchewkę, ale zabraknie przełamania smaku. Do tego dochodzi krótki czas gotowania. Warzywo nie zdąży się dobrze „przegryźć” z przyprawami. Kapusta bywa też po prostu... nudna, jeśli nie dodasz do niej wyrazistego składnika. Nawet popularne dodatki takie jak koper, liść laurowy czy ziele angielskie często nie wystarczają.
Sok z cytryny do młodej kapusty
To właśnie kwaśność jest tym, co przełamuje mdłość młodej kapusty. Klasycznie używa się octu, ale ten, szczególnie spirytusowy, może być zbyt ostry i zdominować całość. Sok z cytryny działa inaczej. Jest świeży, lekki i naturalnie owocowy, przez co doskonale łączy się z delikatnością kapusty. Wystarczą 3 łyżeczki, dodane pod koniec gotowania, by smak zrobił się wyraźniejszy, bardziej zrównoważony i po prostu apetyczny. Nie trzeba już dosładzać, nie trzeba sięgać po kostki rosołowe. Cytryna wydobywa wszystko, co najlepsze w warzywach. A jeśli używasz cytryny niewoskowanej, możesz dorzucić też odrobinę skórki, zadziała jak przyprawa i doda aromatu. Warto też pamiętać, że cytryna wpływa na kolor, dzięki niej kapusta pozostaje jaśniejsza, bardziej apetyczna.
Przepis na młodą kapustę z sokiem z cytryny
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj dość grubo. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
- W szerokim garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż ją na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dorzuć marchewkę i smaż razem przez 2-3 minuty.
- Dodaj kapustę, zamieszaj i smaż kolejne 5 minut, aż lekko zmięknie. Wlej wodę lub bulion, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Gdy kapusta będzie już miękka, ale jeszcze sprężysta, dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Możesz też dosypać łyżeczkę cukru, jeśli chcesz uzyskać słodko-kwaśny smak.
- Gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut, aż część płynu odparuje. Na koniec dorzuć posiekany koperek i zamieszaj.
- Podawaj od razu. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i jako dodatek do mięsa czy dań jarskich.

















