Nie wiem sama do końca dlaczego, ale co roku jesień mija w moim domu pod znakiem rogalików. Może dlatego, że wszyscy szukamy pysznego zamiennika dla lodów? Latem do serialu albo po prostu na osłodzenie popołudnia, najłatwiej wyciągnąć z zamrażarki sporą porcję zimnego deseru. Gdy za oknem zimno, szaro i ponuro, nikt nie ma chęci dodatkowo się ochładzać. To właśnie wtedy na scenę wchodzą kruchutkie, pyszne rogaliki. Zawsze robię je w hurtowych ilościach, bo córka lubi zabierać je do szkolnej śniadaniówki. Przy okazji zawsze chce poczęstować kolegów i koleżanki. Wszystko dlatego, że moje twarogowe rogaliki skrywają w środku przepyszny sekret. To czekoladowe nadzienie, które lubię też lekko zmieniać zależnie od nastroju.

Jeśli szukasz więcej przepisów na pyszne rogaliki, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Redakcja regularnie zamieszcza tam najlepsze rogalikowe inspiracje.

Przepis na rogaliki twarogowe z czekoladą

Z podanych składników przygotujesz ok. 32 rogaliki.

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g masła
  • saszetka cukru wanilinowego
  • ok. 275 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • do posmarowania: jajko + odrobina mleka
  • do posypania: cukier puder
  • do środka: tabliczka gorzkiej czekolady albo krem czekoladowy w słoiku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski razem z sodą, cukrem waniliowym i solą. Wymieszaj.
  2. Dodaj zimne masło, posiekaj albo zmiksuj.
  3. Dodaj twaróg i jajko, znowu zmiksuj albo wymieszaj energicznie.
  4. Gotowe ciasto schładzaj w lodówce przez 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu, podziel masę na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg, każdy okrąg podziel na 8 trójkątnych części.
  6. Na każdy trójkąt układaj po trochu nadzienie - ja czasem kładę mały kawałek czekolady, a czasem korzystam z gotowego kremu czekoladowego ze słoika.
  7. Trójkąty zwijaj w rogaliki. Układaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (ja zawsze wykorzystuję duże blachy z wyposażenia piekarnika).
  8. Jajko roztrzep w miseczce z odrobiną mleka, posmaruj nim wierzch rogalików.
  9. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.
  10. Upieczone rogaliki posyp cukrem pudrem.

Źródło: FB Mamabistropl

Ważne porady

Do twarogowych rogalików najlepiej używać tłustego twarogu krajanki. Aby jeszcze mocniej podkręcić jesienny smak deseru, ja czasem obsypuję wypieki dodatkowo cynamonem lub pokruszonymi płatkami migdałów oprócz zwykłego cukru pudru. Jeśli nie chcesz dodawać do środka czekolady, możesz naszykować inne nadzienie - np. konfiturę różaną albo brzoskwiniową, a nawet masło orzechowe albo ulubione bakalie. Jeśli rogaliki nie będą zjedzone od razu, przechowaj resztę na kolejny dzień np. w szklanym słoju. Bez dostępu powietrza, nie utracą swojej niepowtarzalnej konsystencji i smaku.