Ten przepis niedawno wyszperałam w czeluściach Internetu, a dokładniej w serwisie www.przyslijprzepis.pl, gdzie użytkownicy dodają swoje sprawdzone receptury. Nie tylko zresztą znalazłam, od razu go wypróbowałam, a na dodatek - lekko ulepszyłam, żeby jeszcze bardziej zasmakował moim bliskim. W ten sposób odniosłam kulinarny sukces! Podałam rybę po karaibsku na obiad i usłyszałam tyle pochwał, że na pewno nie raz powtórzę ten przepis. Powiem więcej, rodzina już mnie prosi, żeby powtórzyć to danie w święta. Prosta zapiekanka stanie więc na naszym wigilijnym stole obok ryby po grecku, a być może nawet zamiast niej.
Co będzie potrzebne do zrobienia ryby po karaibsku?
Ryba po karaibsku jest niesamowicie prosta do przygotowania i nie wymaga wyciągania patelni, smażenia ryby na dużej ilości tłuszczu ani tarcia warzyw na tarce, jak przy rybie po grecku. Filety wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić, obsypać dodatkami, zalać pysznym sosem i przykryć żółtym serem. Jeśli nie mam w lodówce gotowego tartego sera, układam po prostu plastry np. ulubionego cheddara na wierzchu dania i tak zapiekam.
Bardzo ważnym składnikiem tego dania jest odpowiednia ryba. Ja piekłam je ostatnio z filetami z soli i polecam ten wybór. Sola ma jędrne, smaczne, białe mięso, idealne do zapiekania, a filet pozbawiony jest ości, dzięki czemu rybę po karaibsku można jeść bez obaw.
Składnikiem, który świetnie współgra z tą potrawą, są suszone pomidory. Ja zawsze mam słoik w lodówce, więc wyciągam z zalewy kilka sztuk, kroję drobniutko i zyskuję pewność, że moja zapiekanka nabierze dodatkowego aromatu. Ryba sola jest bardzo delikatna w smaku, a jej połączenie z pikantnym porem, mięsistymi i pachnącymi suszonymi pomidorami, jajecznym sosem oraz zapieczonym serem daje efekt comfort food.
W oryginalnym przepisie na rybę po karaibsku nie było czosnku, ale ponieważ w moim domu czosnkowe i ostre smaki uwielbiają wszyscy, postanowiłam go dodać. Świeży, duży ząbek czosnku przekroiłam na pół i natarłam tymi połówkami naczynie żaroodporne przed dodaniem masła oraz reszty składników.
Przepis na rybę po karaibsku
Składniki:
- 3 filety z soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 białe części pora
- 200 g śmietany 30%
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego
- 3-4 sztuki suszonych pomidorów
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- do smaku: sól, biały pieprz, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
- Kwadratowe naczynie żaroodporne (18 cm x18 cm) natrzyj ząbkiem czosnku i wysmaruj masłem.
- Następnie ułóż rybę - osuszoną ręcznikiem papierowym. Dopraw ją z wierzchu solą i białym pieprzem.
- Kilka suszonych pomidorów pokrój w paseczki i rozłóż je na filetach.
- Białe części pora pokrój w krążki i rozsyp je równomiernie na wierzchu ryby.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, jajko oraz tarty ser żółty (jeśli nie masz tartego, dodaj plastry sera na sam koniec przygotowywania zapiekanki).
- Dopraw sos do smaku solą, pieprzem cytrynowym i mieloną gałką muszkatołową.
- Tak przygotowaną masą zalej rybę z dodatkami.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 35 minut do zrumienienia wierzchu.
Rybę po karaibsku serwuj na gorąco. Jeśli podajesz ją na obiad, świetnie będzie smakować z ryżem na sypko lub gotowanymi ziemniakami. Jeżeli chcesz podać ją na świąteczny stół, po prostu postaw ją obok innych ciepłych potraw. Jestem pewna, że zyska duże grono smakoszy.
Źródło przepisu: www.przyslijprzepis.pl
















