Ten przepis niedawno wyszperałam w czeluściach Internetu, a dokładniej w serwisie www.przyslijprzepis.pl, gdzie użytkownicy dodają swoje sprawdzone receptury. Nie tylko zresztą znalazłam, od razu go wypróbowałam, a na dodatek - lekko ulepszyłam, żeby jeszcze bardziej zasmakował moim bliskim. W ten sposób odniosłam kulinarny sukces! Podałam rybę po karaibsku na obiad i usłyszałam tyle pochwał, że na pewno nie raz powtórzę ten przepis. Powiem więcej, rodzina już mnie prosi, żeby powtórzyć to danie w święta. Prosta zapiekanka stanie więc na naszym wigilijnym stole obok ryby po grecku, a być może nawet zamiast niej. 

Co będzie potrzebne do zrobienia ryby po karaibsku?

Ryba po karaibsku jest niesamowicie prosta do przygotowania i nie wymaga wyciągania patelni, smażenia ryby na dużej ilości tłuszczu ani tarcia warzyw na tarce, jak przy rybie po grecku. Filety wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić, obsypać dodatkami, zalać pysznym sosem i przykryć żółtym serem. Jeśli nie mam w lodówce gotowego tartego sera, układam po prostu plastry np. ulubionego cheddara na wierzchu dania i tak zapiekam. 

Bardzo ważnym składnikiem tego dania jest odpowiednia ryba. Ja piekłam je ostatnio z filetami z soli i polecam ten wybór. Sola ma jędrne, smaczne, białe mięso, idealne do zapiekania, a filet pozbawiony jest ości, dzięki czemu rybę po karaibsku można jeść bez obaw.

Składnikiem, który świetnie współgra z tą potrawą, są suszone pomidory. Ja zawsze mam słoik w lodówce, więc wyciągam z zalewy kilka sztuk, kroję drobniutko i zyskuję pewność, że moja zapiekanka nabierze dodatkowego aromatu. Ryba sola jest bardzo delikatna w smaku, a jej połączenie z pikantnym porem, mięsistymi i pachnącymi suszonymi pomidorami, jajecznym sosem oraz zapieczonym serem daje efekt comfort food.

W oryginalnym przepisie na rybę po karaibsku nie było czosnku, ale ponieważ w moim domu czosnkowe i ostre smaki uwielbiają wszyscy, postanowiłam go dodać. Świeży, duży ząbek czosnku przekroiłam na pół i natarłam tymi połówkami naczynie żaroodporne przed dodaniem masła oraz reszty składników. 

Przepis na rybę po karaibsku 

Składniki:

  • 3 filety z soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 białe części pora 
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • 3-4 sztuki suszonych pomidorów
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • do smaku: sól, biały pieprz, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

  1. Kwadratowe naczynie żaroodporne (18 cm x18 cm) natrzyj ząbkiem czosnku i wysmaruj masłem.
  2. Następnie ułóż rybę - osuszoną ręcznikiem papierowym. Dopraw ją z wierzchu solą i białym pieprzem.
  3. Kilka suszonych pomidorów pokrój w paseczki i rozłóż je na filetach. 
  4. Białe części pora pokrój w krążki i rozsyp je równomiernie na wierzchu ryby. 
  5. W miseczce wymieszaj śmietanę, jajko oraz tarty ser żółty (jeśli nie masz tartego, dodaj plastry sera na sam koniec przygotowywania zapiekanki).
  6. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem cytrynowym i mieloną gałką muszkatołową.
  7. Tak przygotowaną masą zalej rybę z dodatkami. 
  8. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 35 minut do zrumienienia wierzchu. 

Rybę po karaibsku serwuj na gorąco. Jeśli podajesz ją na obiad, świetnie będzie smakować z ryżem na sypko lub gotowanymi ziemniakami. Jeżeli chcesz podać ją na świąteczny stół, po prostu postaw ją obok innych ciepłych potraw. Jestem pewna, że zyska duże grono smakoszy. 

Źródło przepisu: www.przyslijprzepis.pl