Jeśli myślisz, że brytyjska kuchnia to pudding i ryba z frytkami, jesteś w dużym błędzie. Właśnie na Wyspach Brytyjskich powstała niezwykła receptura na pyszną sałatkę. Jej historia sięga wielu lat wstecz, ale to, że pierwszy raz zaserwowano ją samej królowej i jej gościom, robi wrażenie. Potrawa jest bardzo smaczna, a przy tym nieskomplikowana w przygotowaniu. U mnie w domu bardzo często ląduje na stole, gdy zbieramy się w szerszym, choć zupełnie nie królewskim, towarzystwie. I wszystkim szalenie smakuje.

Co to jest sałatka koronacyjna?

W oryginale nazywa się Coronation Chicken, czyli kurczak koronacyjny. Sałatkę nazwano tak w 1953 roku na cześć królowej Elżbiety, a receptura została opracowana specjalnie na bankiet koronacyjny młodej królowej. Jej autorką jest Constance Spry, założycielka słynnej szkoły gotowania Le Cordon Bleu Rosemary Hume.

W dużym skrócie: sałatka koronacyjna to gotowane mięso kurczaka z prostym sosem curry na bazie majonezu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej uszykowanie zajmuje jedynie ok. 10 minut, o ile masz już ugotowane mięso.

Z biegiem lat przepis ulegał modyfikacji. Zaczęto do potrawy dodawać różności, np. rodzynki, ale te dodatki nie mają nic wspólnego z oryginalną recepturą, w której są suszone morele.

Przepis na sałatkę koronacyjną

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka 
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
  • łyżka tymianku i natki pietruszki
  • 200 g majonezu
  • 125 bitej śmietany (lub jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka suszonych moreli
  • opcjonalnie: prażone płatki migdałów

Składniki na sos curry:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli białej
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka gotuj 40 minut w wodzie z dodatkiem marchewki, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, tymiankiem i natką. Wyłóż mięso i zostaw do wystudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, liść laurowy i curry. Całość podsmażaj przez 2 minuty, mieszając raz po raz. 
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i doprowadź do wrzenia. Wlej sok z cytryny, dodaj cukier i dopraw sola i pieprzem. Całość podduszaj ok. 2 minut, aby sos nieco się zredukował.
  4. Zdejmij sos z ognia i przetrzyj go przez sito. Odstaw do wystudzenia.
  5. Mięso kurczaka pokrój dość drobno. Morele pokrój bardzo drobno.
  6. W sporem misce wymieszaj sos curry z majonezem, bitą śmietaną i drobno posiekanymi morelami. 
  7. Dodaj pokrojonego kurczaka i delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, posyp z wierzchu sałatkę prażonymi płatkami migdałów.

Jak podawać sałatkę koronacyjną?

W Wielkiej Brytanii jest kilka typowych sposobów podawania tej sałatki. Można ją podawać na kanapce, na liściach sałaty albo z ryżem basmati czy grillowanymi warzywami albo z pieczonymi ziemniaczkami.

Jeśli chcesz, możesz tę podstawową wersję sałatki koronacyjne urozmaicać dodatkami. Brytyjczycy zwykle dodają do niej drobno posiekane łodygi selera naciowego, nieco mango chutney lub odrobinę sosu Tabasco.

Moim zdanie z selerem naciowym jest wyjątkowo smaczna. Jeśli jednak chcesz poznać prawdziwie królewski smak, ogranicz się do podstawowego przepisu. To tę wersję zaserwowano świeżo koronowanej królowej Elżbiecie ponad 70 lat temu.