W moim domu każdy lubi tę sałatkę. Nie dominuje w niej octowy posmak, nie jest ciężka i tłusta, a do tego robię ją z prostych i tanich składników. Świetnie sprawdza się na świątecznym stole. Goście zawsze jedzą ją chętniej niż oklepaną jarzynową. W tym roku zrobię ją z podwójnej porcji, by dla nikogo nie zabrakło.

Jak zrobić 4-składnikową sałatkę świąteczną?

Bazą tej sałatki są pieczarki. Jednak nie używam tu marynowanych ze słoika, a surowych. Dzięki temu sałatka nie ma octowego posmaku, który wielu osobom przeszkadza. Polecam do tego przepisu wybrać małe pieczarki, które po ugotowaniu można nawet dodać w całości do sałatki, bez krojenia. Jeśli jednak masz większe okazy, pokrój je w niewielką kostkę. Do pieczarek dodaj ogórki kiszone. Warto je wcześniej odsączyć na sicie, by w sałatce nie zbierała się woda. Trzecim składnikiem są ugotowane na twardo jajka, a czwartym surowa cebula. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, sparz ją na sicie, by nieco złagodniała. Sałatkę pieczarkową doprawiam prostym sosem z majonezu i musztardy. W moim domu króluje sarepska i ją właśnie dodaję do sosu. Fajnie podkręca ona smak całości, nadając mu wyrazu i charakteru.

Przepis na sałatkę pieczarkową

Składniki:

  • 500 g surowych pieczarek
  • 5 jajek
  • 4 ogórki kiszone 
  • 1 cebula

Na sos:

  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i oczyść z ziemi. Ugotuj je w garnku z osoloną wodą do miękkości. Zajmie to ok. 7-10 minut w zależności od wielkości pieczarek. Odcedź je z wody i przestudź.
  2. Jajka ugotuj na twardo (przez 8-9 minut). Ostudź je i obierz ze skorupek.
  3. Pieczarki, jajka, ogórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i dopraw musztardą, majonezem, solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj i schłodź przed podaniem. Całość udekoruj posiekanym koperkiem.

Jak w prosty sposób zamienić składniki w tej sałatce?

Składniki w sałatce pieczarkowej możesz w łatwy sposób zamienić na inne. Poniżej podaję moje propozycje, które zachowają smak i konsystencję sałatki.

  • surowe pieczarki zamień na marynowane, użyj ich ok. 300 g (pamiętaj, że świeże pieczarki tracą wodę podczas gotowania i tym samym zmniejszają swoją objętość).
  • ogórki kiszone zastąp konserwowymi w takiej samej ilości.
  • cebulę możesz zamienić na pora (sparzonego gorącą wodą) lub użyć czerwonej odmiany, która jest delikatniejsza w smaku.
  • część majonezu zamień na gęsty jogurt, by sos był nieco delikatniejszy i lżejszy.
  • zamiast musztardy sarepskiej użyj francuskiej, nada ona charakteru sałatce i niebanalnego wyglądu.